nieuws

Tweede trap van fusieraket ontbrandt

bouwbreed Premium

“Het is heel verstandig en goed voor onze industrie. De continuering van de sector wordt veiliggesteld”, is de reactie van mr Eugene Hillen, directeur van Orde van Nederlandse Raadgevende Ingenieurs (Onri), op het samengaan van DHV en Heidemij. “De tweede trap van de fusieraket is nu tot ontbranding gekomen.”

Nederlandse ingenieursbureaus hebben een rijke historie als het gaat om fuseren. Inmiddels is deze kennisintensieve industrie door aankopen en fusies in bijna alle uithoeken van de wereld actief. Heidemij bereikte dat door onder andere de overname van Geraghty en Miller in Amerika en DHV heeft een aanmerkelijk belang in Stewart Scott Incorporated Ltd in Zuid-Afrika.

Dichterbij huis nam de vastgoeddochter van Heidemij, Grabowsky en Poort, het Belgische Gedas over en is DHV na majeure blunders in Spanje en Engeland met succes actief in Duitsland en Portugal. Als de fusie van de twee bedrijven doorgaat ontstaat een combinatie die op het gebied van advieswerk en engineering tot de top-5 in de wereld – 8300 medewerkers en een jaaromzet van f. 1,4 miljard – behoort. De andere vier moeten worden gezocht in de VS. Het gaat dan hoofdzakelijk om adviseurs/ingenieurs die ook een belangrijke activiteit hebben op het terrein van engineering, zoals de Bechtel Group uit San Francisco en hier in Nederland Stork/ Comprimo.

De nieuwe combinatie DHV Heidemij heeft overigens niet de intentie om zich te gaan ontwikkelen in de richting van ‘engineering contractors’. “We zijn goed in het verkopen van kennis, dat is een belangrijke groeimarkt”, aldus ir. Noy, lid raad van bestuur Heidemij. “Wat de general contractors doen is een apart vak, die kant zullen we niet opgaan.”

“Met het uitkomen van het Witboek van de voormalige Europese Commissaris Delors kwam de eerste fusietrap tot ontbranding. Het is een tijdje stil geweest en nu komt deel twee tot ontbranding”, meent Hillen, die de avond voor de fusie werd ingelicht. “Of het nog groter kan, de derde trap, weet ik niet. Je zag bij banken dezelfde ontwikkeling. ABN Amro en ING zijn ontstaan uit een aantal fusiestappen.

Overigens mag groot niet de functie zijn van een dergelijke fusie. In dit geval versterken de twee bedrijven elkaar in hun wereldwijde activiteiten.”

Rijkswaterstaat

Zijdelings speelt bij deze fusie mee dat Rijkswaterstaat de komende jaren voor miljarden guldens naar de adviesmarkt zal brengen.

Het nieuwe bedrijf zal hierop beter ke inspelen door het bij elkaar brengen van de kennis op de verschillende terreinen. Hillen (Onri): “Nu is het zo dat Rijkswaterstaat 80 procent van het ingenieurswerk zelf doet en wij de rest. Er is afgesproken dat al het nieuwe werk in de toekomst naar de ingenieursbureaus gaat. Hierdoor ontstaat dan een omgekeerde situatie: wij 80 procent en de rest is Rijkswaterstaat.”

Wij zijn goed

in het verkopen van kennis

Reageer op dit artikel