nieuws

TNO levert bewijzen voor oplosmiddelenziekte

bouwbreed Premium

TNO heeft een onderzoek uitgevoerd waarmee een wetenschappelijke onderbouwing kan worden gegeven aan de discussies over de oplosmiddelenziekte OPS (Organo Psycho Syndroom). Uit het onderzoek wordt niet alleen duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn; als de ziekte tijdig wordt opgespoord en maatregelen worden getroffen ontwikkelt de ziekte zich niet verder. Klachten uit het beginstadium van de ziekte ke zelfs helemaal verdwijnen.

TNO voerde het onderzoek uit in opdracht van de Stichting Arbouw. Het eindrapport wordt begin december verwacht.

Tijdens een periodiek geneeskundig onderzoek hebben ruim 3300 schilders vragen beantwoord over klachten die bij het Organo Psycho Syndroom horen. Een schilder die van vier van de vijf voorgelegde klachten last heeft, lijdt volgens de onderzoekers aan de oplosmiddelenziekte. Het aantal OPS-slachtoffers in de onderzoeksgroep bleek 49. Geextrapoleerd naar het totaal betekent dat een ‘score’ van 249. Een controlegroep van ruim 600 metselaars had nergens last van.

Geen ander standpunt

De Bouw- en Houtbond FNV ging er, op basis van cijfers uit Denemarken, tot nu toe vanuit dat er ieder jaar 200 tot 300 nieuwe OPS-slachtoffers bijkomen op een totaal van circa 2500.

Voor de vakbond is het onderzoek geen reden zijn standpunt -een ‘gefaseerd’ verbod op oplosmiddelhoudende producten- te wijzigen. Bondsbestuurder B. Visser: “Het onderzoek geeft mij geen andere conclusie dan dat we moeten doorgaan met het terugdringen van het oplosmiddelengebruik. Natuurlijk zijn we best bereid te kijken naar de stand van de techniek en wat economisch haalbaar is. Maar de techniek heeft zich al bewezen. In Scandinavie en Zwitserland bestaat al 80 procent van de verven uit oplosmiddelarme producten. En de economische factor kan heel eenvoudig worden afgedaan met de vraag wat een arbeidsongeschikte kost. Dat kost toch ook handenvol geld?”

De werkgeversorganisatie Fosag, die eind vorig jaar nog vond dat de vakbond zich baseerde op discutabele cijfers, is vooral blij met de uitkomsten van het onderzoek omdat er ook uit blijkt dat als de verschijnselen van OPS tijdig worden opgespoord en maatregelen worden getroffen, de ziekte zich niet verder ontwikkelt. “Als schilders de voorschriften goed naleven, is het risico gering”, zegt Fosag-woordvoerder L. Knops. Hij is ervan overtuigd dat met een goede voorlichting en bewustwording in de branche de ziekte OPS over vijftien jaar tot het verleden behoort.

Huidirritaties

Een vervangplicht van oplosmiddelrijke door oplosmiddelarme producten is volgens Knops ongenuanceerd en brengt de schilder “van de regen in de drup”. Watergedragen producten zorgen volgens hem namelijk voor huidirritaties en bevatten bestanddelen die vijf maal zo toxisch zijn als die in oplosmiddelrijke verven.

De Fosag ziet vooral heil in het maken van praktische afspraken, vastgelegd in een convenant. Het instrument van screening zou daarbij een belangrijke rol ke spelen.

Reageer op dit artikel