nieuws

Stedendriehoek maakt meer werk van duurzame bouw

bouwbreed Premium

Het gemeentelijke samenwerkingsverband Stedendriehoek van Gelderland en Overijssel wil het duurzame bouwen sterk bevorderen. Bouwplannen waarvoor vanaf oktober 1997 een vergunning wordt afgegeven moeten voldoen aan ‘het pakket van Tommel’ en aan de normen die de VNG aan duurzame stedebouw stelt. De betrokken gemeenten zullen tussen nu en oktober volgend jaar regulier overleg voeren over de manier waarop dit voornemen in praktijk kan komen.

De driehoek omvat de gemeenten Apeldoorn, Bathmen, Brummen, Deventer, Diepenveen, Epe, Gorssel, Lochem, Olst, Voorst, Vorden, Warnsveld en Zutphen. Dit gebied breidt in de komende jaren uit met om en nabij 14.000 woningen. Een grotere eenheid van beleid moet ervoor zorgen dat vanaf oktober 1997 alle bouwplannen op duurzame leest worden geschoeid. Wil het zover komen dan moeten de gemeenten in de regio een vergelijkbaar beleid voeren. Dat voorkomt dat de aannemer hier aan deze eisen moet voldoen en daar aan die voorwaarden. Mede om die reden wil de zogeheten Stedendriehoek vanaf nu tot in elk geval oktober volgend jaar regulier overleg voeren over de duurzame bouw.

Met dat in gedachten moet het dan mogelijk zijn dat zo’n 70 % van deze nieuwbouw in Overijssel en Gelderland onder de noemer ‘duurzaam’ komt te vallen. Momenteel wordt ruim 5% van de nieuwbouw in de Stedendriehoek duurzaam uitgevoerd. Deze aanpak moet er tevens toe leiden dat bijvoorbeeld projectontwikkelaars uit zichzelf milieusparende methoden voorstellen, ook al legt het plaatselijke beleid er vooralsnog minder nadruk op. In het verlengde daarvan zullen opdrachtgevers eerder naar duurzaam gebouwde woningen vragen. Oogst deze regionale aanpak succes dan valt te denken aan een uitbreiding op provinciale schaal.

Reageer op dit artikel