nieuws

Raad van State beoordeelt plannen voor Museumplein

bouwbreed Premium

Het plan van de Amsterdamse stadsdeelraad Zuid, voor ingrijpende veranderingen in en rond het Museumplein, roept veel verzet op. Dit bleek in Den Haag bij de Raad van State, tijdens behandeling van alle bezwaren tegen het bestemmingsplan Museumplein.

Volgens het plan moet het Museumplein geheel autovrij worden en ook moet er een ondergrondse auto- en een busgarage komen. Albert Heijn zal hierbij, ook ondergronds, een supermarkt bouwen. Het plan omvat tevens de mogelijkheid tot uitbreiding van het Stedelijk Museum en het Van Goghmuseum.

De Deense landschapsarchitect Sven Ingvar Andersson heeft inmiddels een ontwerp gemaakt voor het nieuwe Museumplein, waarbij het monument voor het concentratiekamp Ravensbruck een andere plaats op het plein krijgt. Tegenstanders van het plan noemen het een ‘Kafkaiaans po’, waarvoor in de omgeving het draagvlak ontbreekt. Zowel een groep buurtbewoners als de wijkorganisatie Redt het Museumplein hebben bezwaren ingediend.

Prof.dr. Nicolai, buurtbewoner en woordvoerder, zegt: “Wij doen een beroep op het gezonde verstand. Alleen al het ondergronds aanleggen van de parkeergarages betekent het kappen of verplaatsen van 200 lindebomen. De realisatie van de nieuwe Albert Heijn, ondergronds, betekent de sluiting van drie kleine supermarkten in de omgeving. Alleen door drastische verhoging van het parkeertarief wordt het straks mogelijk deze nieuwe parkeergarages vol te krijgen, maar de buurt betaalt de tol.”

De provincie Noord-Holland steunt het plan tot verandering van het Museumplein. “Het is de enige mogelijkheid om het Museumplein auto- en busvrij te krijgen”, zo kreeg de Raad van State te horen. Het nieuwe en geheel open Museumplein moet ruimte bieden aan diverse activiteiten, zoals manifestaties en demonstraties. De uitspraak van de Raad van State wordt binnen twee weken verwacht.

Reageer op dit artikel