nieuws

Pyramide maakt water voor bewoners van buitengebied

bouwbreed Premium

Bewoners van buitengebieden konden eerder al zelf met zonnepanelen en windturbines op duurzame wijze elektriciteit opwekken. Over enige tijd ke bewoners van bijvoorbeeld afgelegen boerderijen ook op dezelfde duurzame wijze drinkwater winnen. De Noor P. Krumsvik ontwikkelde daarvoor een glazen pyramide die waterdamp condenseert.

Een 20 meter hoge installatie kan dagelijks 65000 liter water produceren. De kleinste uitvoering die een hoogte van 3,6 meter beslaat kost om en nabij f. 1600.

Krumsvik heeft inmiddels patent aangevraagd en kon reeds een bestelling van de Verenigde Naties noteren voor een proefmodel. De VN denken dat de ontwikkeling vooral in droge gebieden zijn waarde kan bewijzen. Het Noorse Industrie- en Regionaal Ontwikkelingsfonds steunt de verdere ontwikkeling met een subsidie. De pyramide bestaat uit aluminium profielen waarin gewoon vlakglas zit. De constructie is gevuld met versnipperde kranten. Bij zonsondergang schuift een deel van de installatie open waarna het papier de vochtigheid uit de lucht opzuigt.

Bij zonsopgang sluit de pyramide weer waarna de zon het binnenste opwarmt. De temperatuur onder het glas kan daarmee oplopen tot ruim 100 graden Celsius zodat het water verdampt. De damp verzamelt zich in de top waar het via buizen naar een opslag wordt gevoerd. Een pyramide met een hoogte van 3,6 meter en een grondvlak van vier keer 2,7 meter kan dagelijks 200 tot 300 liter water produceren. De installatie kan overal worden gebruikt waar de relatieve luchtvochtigheid meer dan 75 procent bedraagt. In het droogste gebied van de Sahara waar de relatieve luchtvochtigheid niet boven de 40 procent uitkomt produceert de kleinste pyramide dagelijks nog 60 liter water. Het systeem vergt nauwelijks onderhoud. De gebruikers moeten wel elk jaar de papiermassa vernieuwen.

Reageer op dit artikel