nieuws

Nationale Staalprijs 1996

bouwbreed

De Nationale Staalprijs 1996 is gisteren tijdens de Staalbouwdag in Amersfoort uitgereikt. In totaal zijn 131 poen beoordeeld in drie categorieen. De jury, onder voorzitterschap van prof. J. Hoogstad, heeft in de drie categorieen dertien poen genomineerd. Vier poen kregen nu een eervolle vermelding.

Aan drie poen, een in elke categorie is een Nationale Staalprijs toegekend. In de categorie ‘Gebouwen met een stalen of hybride draagconstructie’ (A) is dat voor het bedrijfsgebouw Elhorst/Vloedbelt in Zenderen. Het is in veel opzichten een bijzonder gebouw. De schermconstructie ter weerszijden doet dienst als: vluchtroute in geval van brand, zon- en windwering, beperking van warmteverlies, stralingsscherm en tuinhek.

De prijs ging in de categorie ‘Karakteristieke stalen bouwdelen’ (B) naar de tribuneoverkapping van het Feijenoord stadion in Rotterdam. Het overdekken van nagenoeg alle zitplaatsen was een van de activiteiten om het stadion aan te passen aan de eisen van deze tijd. Door de status als monument moest de renovatie uiterst zorgvuldig gebeuren.

In categorie C (Bruggen en overige staalconstructies) kreeg het kraanschip Rambiz de prijs toegekend. Het schip is gebouwd voor de bouw van de Vasco da Gamabrug over de Taag bij Lissabon. Om de investeringen laag te houden is gebruik gemaakt van bestaande pontons. Na de bouw van de brug zijn alle onderdelen opnieuw te gebruiken. De gegevens van dit winnende po zijn als volgt. Locatie: Brug over de Taag, Lissabon. Opdracht: Van Seumeren, De Meern en Scaldis Salvage en Marine Contractors, Antwerpen (B). Constructief ontwerp: Itrec, Rotterdam. Staalconstructie: Huisman, Rotterdam.

Reageer op dit artikel