nieuws

Nabestaanden asbestwerker krijgen schadevergoeding

bouwbreed

Nabestaanden van een dit jaar overleden asbestslachtoffer moeten een voorschot van f. 50.000 schadevergoeding krijgen van het bedrijf waar de man heeft gewerkt. Dat heeft rechtbankpresident mr. J. Mendlik in Rotterdam donderdag bepaald in een kort geding dat de nabestaanden hadden aangespannen tegen de werkgever van het slachtoffer.

Het gaat om het scheepsonderhoudbedrijf Cape Netherlands BV, waar plaatlasser W. Smolders in 1979 in dienst trad. Voor die tijd werkte hij bij Bestobell Todd BV, die door Cape werd overgenomen met alle rechten en plichten voor de werknemers.

De toekenning van het voorschot is het derde recente succes binnen enkele maanden voor het Comite Asbestslachtoffers. Het comite ijvert sinds twee jaar voor de vorming van een landelijk asbestfonds. Mensen die lijden onder de gevolgen van het inademen van asbestdeeltjes of nabestaanden van overleden patienten, zouden daarop een beroep moeten ke doen. Die uitkering zou in de plaats moeten komen van slepende procedures. Staatssecretaris De Grave (Sociale Zaken) laat de vorming van zo’n steunfonds onderzoeken.

Reageer op dit artikel