nieuws

Malmqvist ziet weer groei in markt mobiele hefsteigers

bouwbreed Premium

Mocht hier nog onduidelijkheid over hebben bestaan, dan heeft fabrikant Malmqvist High Climber AB op de beurs Apex ’96 te Maastricht nog eens overtuigend aangegeven weer volledig en zelfs sterker terug te zijn op de markt van mobiele hefsteigers. Met het op verschillende punten verbeterde hefsteigermodel MA 1200 wist Malmqvist Benelux BV uit Rosmalen de beursbezoeker voor dit Zweedse machineproduct te interesseren.

Duurzaamheid en veiligheid. Dit is het motto waaronder Malmqvist AB in het Zweedse Borlange de ontwikkeling en productie van hefsteigers voert. Dat houdt in dat alle constructiedelen van de machines worden vervaardigd van hoogwaardig staal onder hoge kwaliteitseisen. Vooral de behandeling van het materiaal tegen roestvorming heeft bij Malmqvist hoge prioriteit. Vanaf de mast, tandheugel, werkplatform tot aan het onderstel toe worden alle componenten zodanig tegen weersinvloeden beschermd dat de steigers een jarenlange corrosievrije inzet garanderen. Ook de werkplek het platform zelf, evenals de aandrijving

Met dit hoogwaardige machineproduct, vormgegeven in tandheugel hefsteigers voor stationaire of mobiele inzet en in enkel- of dubbel mastuitvoering, heeft Malmqvist na een lange moeilijke periode, weer de weg naar de bouwmarkt in alle delen van de wereld weten te vinden.

Opvallend is de veerkracht van dit Zweedse bedrijf dat kans heeft gezien tot twee keer toe een volledig nieuwe start te maken na overname van een belangrijk deel van de machineproductie en later de overname van het gehele bedrijf door, op de markt van hefsteigers, concurrerende bedrijven.

Na het faillissement van Malmqvist Svenska AB in 1991 als gevolg van gebrek aan ondersteuning van de nieuwe eigenaar, zag het oorspronkelijke Malmqvist management, gedreven door het vertrouwen in het product en kennis van de markt kans de Malmqvist Group Sweden AB in handen te krijgen.

Onder de naam Malmqvist High Climber AB is 1 september 1991 de productie van de complete machinelijn naar het oorspronkelijke Malmqvist concept opnieuw van start gegaan waarbij tevens belangrijke kwaliteitsverbeteringen konden worden doorgevoerd.

Ook aan de twee daarop volgende jaren van wereldwijde recessie wist het bedrijf het hoofd te bieden en konden zelfs nieuwe markten zoals Japan, Australie en het Midden- en Verre Oosten worden betreden.

Met de inbreng van nieuw kapitaal in november 1993, verstrekt door de distributeurs in Japan, Singapore, Nederland en het Midden Oosten kreeg Malmqvist High Climber een forse financiele injectie, waarmee het bedrijf een sterke en gezonde basis werd verschaft mee te dingen op de wereldmarkt van hefsteigers. Met vestigingen in Borlange en Jokkmokk beschikt de fabrikant thans over een productiecapaciteit van 250 machines per jaar.

Het marktaandeel van Malmqvist is wereldwijd evenredig met de omvang van de steigerindustrie gegroeid en heeft een gemiddelde ke handhaven van 35% “.Echter” zo meent de heer G. Slijkhuis, directeur van Malmqvist Benelux b.v. Rosmalen en medeaandeelhouder van Malmqvist High Climber AB, “hoewel het concept van de hefsteiger inmiddels is geaccepteerd, zijn er nog altijd nieuwe markten te ontwikkelen. Volgens berekening bedraagt de omzet van de totale Europese steigerindustrie jaarlijks ca. f. 13 miljard. De masthoogwerker-industrie streeft in de komende vijf jaren naar een marktaandeel van 2%”, aldus de heer Slijkhuis.

Malmqvist High Climber moet naar zijn visie in staat zijn het marktaandeel van 35% op z’n minst te behouden.

Reageer op dit artikel