nieuws

HBO-technici vinden akkelijk een baan

bouwbreed Premium

tudeerden hbo bouwkunde, civiele techniek en (bouw)technische bedrijfskunde vinden snel een baan. Van de bouwkundigen die in 1995 afstudeerden vond 63 procent binnen een maand werk, bij civiele techniek en (bouw)technische bedrijfskunde lagen deze percentage op respectievelijk op 69 en 53 procent.

Dat blijkt uit de HBO-monitor, een jaarlijks onderzoek naar de positie van hbo-afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Ongeveer 30.000 afgestudeerden uit alle sectoren van het hoger beroepsonderwijs werkten aan het onderzoek mee. Dit tweederde van het totaal.

Slechts 2 procent van de bouwkunde studenten slaagt er niet in binnen een jaar werk te vinden. Bij civiele techniek is dit 1 procent en bij (bouw)technische bedrijfskunde 6 procent. De meeste afgestudeerden, gemiddeld 80 procent, vindt een vaste baan en heeft een fulltime dienstverband bij een middelgroot bedrijf.

Reageren op advertenties, inschrijving bij het arbeidsbureau, stages en kennissen of introductie via familieleden dan wel kennissen die bij een bedrijf werken blijken de beste mogelijkheden te bieden op een baan. Het aantal tecnici dat via bemiddeling van het arbeidsbureau een baan vindt is nihil.

Vrouwen

Van de studenten bouwkunde blijft 70 procent in dezelfde provincie werken als waarin men woont, bij civiele techniek en (bouw)technische bedrijfskunde liggen deze percentages iets lager, respectievelijk 52 en 46 procent.

Verder blijkt uit de monitor dat 15 procent van de studenten bouwkunde bestaat uit vrouwen. Bij (bouw)technische bedrijfskunde is 15 procent van de studenten vrouw, terwijl civiele tecniek slechts 9 procent vrouwelijke studenten heeft.

Reageer op dit artikel