nieuws

Gww-sector trekt jongeren met spel en computer

bouwbreed Premium

‘In welke stad werd de eerste riolering aangelegd?’, ‘Wat is een bonkelaar?’, ‘Wat is een wackertje?’ Het zijn drie vragen uit het ‘Go Infraspel’ dat de Stichting Beroepsopleidingen Weg- en waterbouw (SBW) uit Gouda heeft bedacht om jongeren kennis bij te brengen over het werk in de sector grond-, weg- en waterbouw. De stichting wil op deze manier jongeren te interesseren voor een beroep in de sector.

Het Go Infraspel is gebaseerd op Triviant. De deelnemers moeten vragen beantwoorden die op een kaartje staan afgedrukt. Bij een goed antwoord gooien ze een dobbelsteen en verschuiven vervolgens – afhankelijk van het aantal gegooide punten – een pion naar een vakje op het spelbord. Uiteindelijk moet de speler in het midden van het bord belanden en een laatste vraag beantwoorden. “Voordat het spel uit is, moeten eerst alle vier de T-kruisingen van het bord zijn bezocht en de bijpassende vragen juist zijn beantwoord”, zo staat in de spelregels.

De vragen vallen uiteen in vier categorieen: algemeen en opleidingen, beroepen en beroepsuitdrukkingen, materiaal en gereedschappen en ten slotte infrastructuur en bekende infrawerken. Een van de spelers leest de vraag en de speler die aan zet is moet het antwoord geven.

Go Infra is de naam van een campagne die door de SBW en de bedrijven in de gww-sector wordt gevoerd om jongeren te interesseren voor een beroep in de sector. De campagne richt zich op scholen voor basis-, middelbaar- en hogeronderwijs en is een groot succes.

Wie meedoet aan het spel doet gaandeweg kennis op van de gww-sector en leert aardige historische of aardrijkskundige feitjes. Zo blijkt bijvoorbeeld in Amsterdam de eerste echte waterleiding van Nederland aangelegd te zijn, terwijl de stad Utrecht het drukste treinstation van Nederland heeft.

Leuke ‘weetjes’

Andere leuke ‘weetjes’: de Zeeland brug is met zijn 1800 meter de langste brug van Nederland. Een beveiligingsman bij werken aan het spoor heet een vlaggenman en in een vierkante meter gaan circa 52 betonkeien. “Het spel is heel populair onder jongeren”, zegt Rien Hogenes coordinator van de Go Infracampagne. “Er zijn er die alle vragen zo voor de vuist weg ke beantwoorden.”

Om jongeren te interessen voor de gww-sector, wordt ook een Go Infra computerspel gebruikt. Dit is onderdeel van een pakket voor de basisvorming aardrijkskunde en techniek en is bedoeld voor de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs. In het pakket zitten twee floppy’s met daarop het Go Infraspel, een handleiding voor de leraar en ‘werkbladen’ met daarop een aantal vragen voor de leerlingen. Het pakket is voor scholen op aanvraag beschikbaar. Via de personal computer ke leerlingen zelf infrastructuur aanleggen.

Simulatieprogramma

“In het simulatieprogramma wordt de leerling geconfronteerd met vaardigheden rondom planologie, plannen, informatie verwerken en toepassen”, aldus een toelichting op het simulatiespel. Bovendien kan de leerling met behulp van de computer tussen twee plaatsen een infraverbinding maken. Hierbij heeft hij de keus uit vier typen infrastructuur: buis, weg, rail en water. Bovendien mogen ze kiezen tussen drie traces en ke ze met hetzelfde computerprogramma allerlei informatie opvragen over de beroepsmogelijkheden in de sector. De werkbladen zijn er voor leerlingen van het voortgezet beroepsonderwijs(vbo)/mavo en voor havo/vwoleerlingen. De vragen voor vbo/mavo zijn algemeen. Bijvoorbeeld: ‘Noem drie voorbeelden van infrastructuur die pas in deze eeuw zijn ontstaan’ of ‘Wanneer is een rivier ook infrastructuur?’.

Voor de leerlingen van havo/vwo zijn de vragen toegespitst op de Hogesnelheidslijn (HSL). ‘Waarom zijn streekplan en bestemmingsplan niet geschikt om er de aanleg van de HSL mee te regelen?’, luidt een van de vragen.

“Het voorlichtingsmateriaal wordt door scholen op grote schaal aangevraagd”, zegt Rien Hogenes. “De decanen reageren enthousiast. Ze ke kinderen zelf laten ervaren wat zich in de sector afspeelt en dat blijkt heel goed te werken in het onderwijs.”

Via een computerprogramma wordt een beeld gegeven van het werk in de gww-sector.

Reageer op dit artikel