nieuws

Geding over polder Nieuwland voorlopig van de baan

bouwbreed Premium

Een rechtszaak tussen de gemeente Alblasserdam en Van Bentum Recycling Centrale in Utrecht is voorlopig van de baan. Het geding over de polder Nieuwland tussen Alblasserdam en Papendrecht zou op 1 november dienen voor de rechtbank in Dordrecht.

Van Bentum spande de rechtszaak aan omdat het bedrijf vindt dat de gemeente ten onrechte een bouwvergunning weigerde voor polder Nieuwland. Het bedrijf wilde een brekersinstallatie bouwen in het gebied. Van Bentum heeft de vergunning echter niet meer nodig omdat het de installatie goedkoper kan realiseren op de locatie Waalhaven in Rotterdam. Het Utrechtse bedrijf heeft daarvoor inmiddels een bouwvergunning aangevraagd. Van Bentum overweegt nu verkoop van de polder, mogelijk aan de Nederlandse Spoorwegen. De Utrechtse onderneming is al enige tijd in opspraak. Van Bentum zou de polder illegaal ophogen met zwaar verontreinigd zeefzand en asfaltgranulaat. Het zand zou een te hoge concentratie pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en metalen bevatten. Een strafrechtelijk onderzoek moet uitwijzen of de onderneming de wettelijke norm overschrijdt. Het resultaat van het onderzoek is begin volgende week bekend.

Reageer op dit artikel