nieuws

Fusie tussen Sphinx en Keramik is mislukt

bouwbreed

De fusie tussen Sphinx Gustavsberg en Keramik Laufen op het gebied van sanitair is mislukt. Externe aandeelhouders van twee grote dochterondernemingen van het Zwitserse bedrijf zagen de samenwerking niet zitten.

“Daarom hebben we in het weekeinde de knoop doorgehakt”, aldus een teleurgestelde Sphinx-bestuursvoorzitter J. van Vliet maandagochtend.

Sphinx kondigde ruim een week geleden al aan dat de plannen enkele weken waren vertraagd.

Struikelblok vormden de externe aandeelhouders van twee belangrijke dochterbedrijven van Keramik: Durafit in Duitsland en Sanitana in Portugal. Keramik had zelf respectievelijk 25 en 35 procent van de aandelen van deze bedrijven in handen. De meerderheid was eigendom van de oprichtersfamilies. Mogelijk speelden er financiele motieven.

Volgens Van Vliet zag het er niet naar uit dat er snel een oplossing zou worden gevonden. “Dan kun je nog wel weer weken wachten, maar dat heeft geen zin.” Ook een fusie zonder instemming van de externe aandeelhouders zag Sphinx niet zitten. “Zonder integratie valt de basis voor de samenwerking weg.”

Marktleider

Sphinx en Keramik kondigden hun fusieplannen in juni dit jaar aan. Sphinx wilde al zijn bedrijfsonderdelen in de nieuwe joint venture onderbrengen, met uitzondering van de tegeldivisie. De veel grotere Zwitserse partner zou alleen haar sanitairactiviteiten stallen in het nieuwe samenwerkingsverband, waarin Sphinx en Keramik beide voor 50 procent moesten participeren. De nieuwe combinatie zou met een totale omzet van f. 1,4 miljard marktleider worden in Europa. Sphinx had vooruitlopend op de fusie intern al orde op zaken gesteld. In het boekjaar 1995/96 leed de onderneming f. 33,1 miljoen verlies. Het bedrijf sneed diep in de organisatie, met name in Duitsland. In totaal verdwenen hierbij 350 van de ongeveer 4000 banen.

Sphinx Gustavsberg gaat nu weer verder met ‘het eigen huiswerk’. De onderneming wil een deel van de productieactiviteiten overplaatsen van Duitsland naar Polen. Verder zoekt het bedrijf naar partners voor zijn tegeldivisie.

Reageer op dit artikel