nieuws

Eerste paal voor B en D-woningen de grond in

bouwbreed

Vandaag wordt de eerste paal geslagen voor de bouw van 27 stuks B en D-(Betaalbaar en Duurzaam) gebouwde hsb-(houtskeletbouw) woningen in de wijk Kerk en Zanen te Alphen a/d Rijn. Het betreft een pilot po.

Bouwer Houtskeletbouw Alphen R.A. van Leeuwen BV te Alphen a/d Rijn is als enige hsb-bouwer genomineerd voor het bouwen van de B en D-woningen in de sociale sector. Het initiatief komt van de SEV (Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting). Voorwaarde was dat de bouwkosten van de woningen rond de f. 100.000 inclusief btw moesten liggen.

Van de 27 woningen zijn 21 stuks echte B en D-woningen. De overige zes komen aan een van de kopgevels van de drie blokjes van zeven woningen. Op de begane grond worden drie woningen als drempelloze invalidewoningen ingericht. De andere drie bovenwoningen zijn bestemd voor driekamer appartementen.

Twee blokken worden voorzien van een zadeldak en een blok van een lessenaarsdak. De woningen, met afmetingen van 5,70 x 7,70 x 5,60 m plus zolderruimte, hebben inclusief een aparte berging van 13,5 m3 een kubieke inhoud van 292 m3.

De woningen worden gebouwd volgens het Duo-pakket van staatssecretaris Tommel van VROM. Opdrachtgever is de Stichting Woningbouw Sint Josef te Alpen a/d Rijn. Het ontwerp is van architect Van der Breggen Architekt BV uit dezelfde plaats.

Isolatiewaarde

Alle toegepaste beton voor de hsb-woningen betreft granulaat, dus gerecycled beton. Verder moeten de wanden, de vloer en het dak van de woningen voldoen aan een Rc-waarde van 3 m2 K/W, waardoor de EPN-waarde uitkomt op 1,2. Voor woningen geldt nu nog een EPN van 1,4.

De hoge isolatiewaarde wordt verder verbeterd doordat overal in de woningen, zowel op de begane grond als op de verdieping, gebruik wordt gemaakt van HR-glas. Dat alles resulteert in een te verwachten gasverbruik van in totaal 450 m3 op jaarbasis.

De woningen moeten in 120 werkdagen worden gebouwd.

Reageer op dit artikel