nieuws

Dozen voor spaarlampen ingestort in beton

bouwbreed Premium

Kaiser GmbH, in Nederland vertegenwoordigd door A.G.M. Hofte Technische Agenturen BV te Amstelveen, introduceert een verbeterd systeem voor de inbouw van energiespaarlampen in een betonnen constructie.

Het wordt op de markt gebracht onder de naam Kompax. Het systeem bestaat uit inbouwdozen van een materiaal, dat bestand is tegen temperaturen tot 200 gr. C. In de doos is voldoende ruimte voor het monteren van conventionele of elektronische voorschakelapparaten. Er mogen lampen worden toegepast met een maximaal vermogen van 78 W. De inbouwhoogte is maximaal 100 mm, maar kan met tussenramen worden verhoogd tot 200 mm.

De Kompax-inbouwdoos wordt aan de binnenzijde tegen de bekisting bevestigd. Hij moet worden vastgebonden, om opdrijven tijdens het betonstorten te voorkomen. Na het ontkisten kan de afdichting eenvoudig worden verwijderd. De fabrikant waarschuwt ervoor, dat er contact moet zijn met de constructief ontwerper over de toepassing van de Kompax inbouwdozen voor energiespaarlampen. Op de plaatsen waar zich een doos bevindt, is de dikte van de betonvloer immers verminderd. Dat kan gevolgen hebben voor de constructie, de brandwerendheid en mogelijk voor de geluidsisolatie. Meestal levert dit geen problemen op, maar soms moet de vloerdikte worden vergroot of enige wapening worden toegevoegd. Het resultaat is een vlak plafond met ingebouwde armaturen met spaarlampen. De Kompax-inbouwdozen worden aanbevolen voor garages, entrees van kantoren en andere algemene ruimten.

Reageer op dit artikel