nieuws

Discussie rond tweede Schiphol in volle hevigheid losgebarsten

bouwbreed Premium

Premier Kok is op zijn wenken bediend: de discussie over een tweede nationale luchthaven is in volle hevigheid losgebarsten. Zijn opmerking vorige week dat er snel een debat over een tweede Schiphol zou moeten komen, is meteen opgepakt.

De tweede nationale luchthaven kan het beste worden aangelegd op een eiland in de Noordzee ter hoogte van IJmuiden. Er moet een speciale wet komen om een snelle bouw mogelijk te maken. Haast is geboden, want Schiphol nadert de grens, meent president-directeur Smits van Schiphol.

Voor de NOS-radio stelde hij zondag wel als voorwaarde dat Schiphol het economisch knooppunt blijft, want daar moet de komende jaren voor miljarden guldens worden geinvesteerd. Verder moet het vliegveld in de Noordzee een supersnelle verbinding krijgen met Schiphol.

Een vliegveld voor de kust heeft het voordeel dat veel vliegtuiglawaai wordt verplaatst. Mogelijk ke dan de Buitenveldertbaan en de Aalsmeerbaan, die voor de meeste overlast zorgen, worden gesloten, aldus Smits.

Hij pleitte voor snelle wetgeving naar het voorbeeld van de Deltawet bij de verhoging van de dijken na de watersnood. “We zullen op een onorthodoxe manier te werk moeten gaan om de bouw te realiseren. Het moet sneller dan nu gebruikelijk is. Wel inspraakprocedures, maar kort en goed gestructureerd.”

Onduidelijk

De VVD vindt dat coalitiegenoot PvdA met een mond moet praten over de tweede nationale luchthaven en een eind moet maken aan de “hopeloze verdeeldheid”. Het is volstrekt onduidelijk wie nu eigenlijk het standpunt van de partij vertolkt, zei het liberale Tweede-Kamerlid Te Veldhuis zondag.

Hij reageerde hiermee op de uitspraak van zijn PvdA-collega Crone. Deze toonde zich dit weekeinde in het PvdA-Vlugschrift fel tegen een tweede nationale luchthaven.

Te Veldhuis herinnert er verder aan dat de verkeersspecialist van de PvdA, Van Gijzel, zich in januari al heeft uitgesproken voor een eiland voor de kust van IJmuiden.

Te Veldhuis zegt dat zijn fractie eensgezind voorstander is van de bouw van een tweede nationale luchthaven als Schiphol de grens heeft bereikt.

Voor de VVD komen vijf plaatsen in aanmerking: behalve de drie die premier Kok heeft genoemd (Markermeer, Maasvlakte en een eiland in de Noordzee bij IJmuiden) zijn dit de mogelijke kustlocatie tussen Hoek van Holland en Scheveningen en Zestienhoven met een gedraaide baan.

Reageer op dit artikel