nieuws

Commotie in Zwolle over behoud stadsgroen

bouwbreed

De Zwollenaren moeten zich in een referendum uitspreken over de vraag of er in het milieu-educatief centrum De Nooter Hof gebouwd mag worden. Milieuorganisaties uit Zwolle slaagden er in 8000 handtekeningen bij elkaar te krijgen zodat een referendum kan worden aangevraagd.

Indien ruim 25.000 Zwollenaren tegen het bouwplan stemmen zal er niet worden gebouwd, aldus een woordvoerster van de gemeente. Het milieucentrum wordt volgens de woordvoerster tenonrechte aangeduid als ‘stadspark’. Het gaat om een gebied met een oppervlakte van ruim 5 hectare met daarin onder meer een vogelbos en verschillende soorten tuinen. Bepaalde delen van de tuin zijn speciaal toegankelijk voor blinden en mensen die in een rolstoel zitten.

De gemeente Zwolle wil echter alle activiteiten op het gebied van natuur en milieu samenvoegen in het Ecodrome. Dit is een milieuthemapark dat volgend jaar open gaat.

Volgens de gemeente wil dit niet zeggen dat De Nooter Hof geheel verloren gaat. Een landschapstuin en een vogeltuin blijven bestaan. Bovendien gaat het volgens de gemeente slechts om kleinschalige bebouwing in het groen.

In totaal zou 2700 vierkante meter worden bebouwd met gebouwen van maximaal drie verdiepingen. De randbebouwing krijgt maximaal vijf bouwlagen. De tegenstanders vrezen dat de gebouwen hoger zullen worden, bovendien vinden zij dat bouwen in het park in elk geval ten koste gaat van de natuur.

Affiches

D. van der Schrier van de Milieuraad Zwolle zegt dat het gebied in de gemeentelijke structuurplannen groen zou blijven. De Milieuraad wil dat het gemeentebestuur zich hier aan houdt. “Ik verwacht dat het referendum zal uitwijzen dat de Nooter Hof moet blijven bestaan”, aldus Van der Schrier. Hij leidt dit onder meer af uit reacties van omwonenden. W. Derkse van het Provinciale milieuhuis bevestigt dat de problematiek rond het stadsgroen enorm leeft onder de Zwollenaren. “Overal hangen affiches dat de Nooter Hof behouden moet blijven”, aldus Derkse.

Reageer op dit artikel