nieuws

Bouwplaats bron van gevaar in vakantie

bouwbreed

Veel bouwplaatsen worden tijdens de vakantieperiodes onzorgvuldig achtergelaten. Ze zijn vaak slecht afgesloten en vormen een gevaar voor spelende kinderen. Dit blijkt uit een veiligheidsonderzoek dat de Arbeidsinspectie afgelopen zomervakantie op 950 gesloten bouwplaatsen uitvoerde. In een enkel geval werd de politie ingeschakeld. In 156 gevallen heeft de Arbeidsinspectie de betrokken aannemers aangeschreven.

Van de 950 bouwterreinen waren 153 niet of slecht afgesloten. In 161 gevallen was zelfs sprake van onbelemmerde toegang tot vloeren, trappen, steigers en daken, terwijl beveiligingen tegen valgevaar ontbraken. Zo waren liftschachten, trapgaten en waterputten niet gedicht, ladders niet opgeborgen en bouwputten niet afgezet. Ook werden chemicalien aangetroffen. Op 35 terreinen bleken de elektriciteitskasten niet afgesloten en in elf gevallen konden zware machines zoals bouwliften en betonmolens, gemakkelijk in werking worden gezet. Het blijft niet bij brieven. Reguliere vervolginspecties moeten aantonen of de aannemers hun leven hebben gebeterd. Ieder jaar gebeuren tijdens de vakantieperiode ongevallen op bouwplaatsen waar vooral kinderen bij betrokken zijn. Volgens de arbowet is de werkgever in dergelijke gevallen ook verantwoordelijk voor de veiligheid en dus aansprakelijk.

Reageer op dit artikel