nieuws

Bouw bedrijfsvastgoed ‘uit de verkoopfolder’

bouwbreed

Het gaat met het bedrijfsvastgoed in de nabije toekomst als bij de woningbouw, waar nu al 70% wordt verkocht aan de hand van een verkoopbrochure met prijslijst. Bij bedrijfshallen gebeurt dat al regelmatig, maar ook kantoorgebouwen zullen op deze wijze aangeboden gaan worden. Dat betekent dat de bouwer van voorheen zich zal moeten verbreden tot ontwikkelaar en zo nodig financier.

Dat zei ing. A.J.J.F. van Daal, directeur Vastgoed Koninklijke IBC op de in Eindhoven gehouden 2e Brabant Bedrijfsvastgoedmanifestatie. De ontwikkelaar tevens bouwer dient een proces en een product te ke leveren tegen een vooraf vastgestelde prijs binnen de gestelde tijd en van een goede kwaliteit.

Op de door hem geschetste wijze moet het mogelijk worden aan de hand van een aantal keuzemogelijkheden met betrekking tot grootte, gevelsamenstelling en afwerkingsniveau een prijs van een bedrijfskantoor aan de hand van een prijslijst vast te stellen. Binnen enkele dagen kan het ontwerp met gedetailleerde technische informatie en kwaliteitsspecificatie op het bureau van de opdrachtgever liggen.

Onderzoek

Uit de eerste resultaten van een door de Vastgoed Bouw Groep van Coopers en Lybrand gehouden onderzoek onder zeventig grote bouwondernemingen komt eveneens die verbreding van taken naar voren. Die bedrijven streven naar verticale integratie met poontwikkeling en ontwerp en op technische terrein met meer disciplines, waaronder de toeleverende industrie.

De uitdagingen voor bouwondernemingen bestaan volgens dit onderzoek onder andere uit het beter inspelen op de marktvraag, het aanbieden van producten in plaats van capaciteit en een betere marktbenadering. Door een verbetering van de procesorganisatie, aldus dit onderzoek, zullen kostenvoordelen ke worden bereikt.

Zo’n betere inrichting van het bouwproces, zo toonde ing. J.J. Reijers, directeur Hevo Bouwmanagement aan, zal inderdaad ke leiden tot voordelen die zich in tientallen procenten laten uitdrukken.

Reageer op dit artikel