nieuws

Bakker Staal regenereert vormzand uit gieterij

bouwbreed Premium

Machinefabriek en staalgieterij Bakker Staal uit Ridderkerk heeft een nieuwe zandregenerator in gebruik genomen. De afvalstroom van vormzand wordt daarmee met 85% gereduceerd. Dat heeft voordelen.

Bakker Staal gebruikt jaarlijks ongeveer 5000 tot 6000 ton vormzand. Door gebruik van de een regenerator wordt deze hoeveelheid afval tot 15% teruggebracht. De regenerator werkt geheel mechanisch. Door middel van breking, vergruizing, zeven en ontstoffen wordt het zand weer bruikbaar gemaakt. De investering van een half miljoen gulden zal zich dan ook op termijn terugverdienen.

De zandregenerator is opgebouwd uit reeds eerder ontwikkelde componenten. Het concept dat aan de totale installatie ten grondslag ligt zijn echter bijzonder. Het ontwerp is gedaan door Bakker Staal in samenwerking met de Britse leverancier ISS. Bij de capaciteit van de installatie is rekening gehouden met een verdubbeling van de huidige productie van het bedrijf.

De directie van Bakker Staal vindt dat de investering in de zandregenerator goed past in het beleid dat gevoerd wordt. Dat is erop gericht het traditierijke staalgieten verder te laten integreren met de allernieuwste technische knowhow en een klantgerichte werkstijl. Bovendien heeft de nieuwe regenerator gunstige gevolgen voor de veiligheid en de arbeidsomstandigheden van de werknemers.

Reageer op dit artikel