nieuws

Archeologen op de bres voor ‘Nederlandse kolonie’

bouwbreed Premium

Archeologen in de staat New York voeren een juridische procedure tegen de staat om te voorkomen dat op resten van de Nederlandse kolonie Beverwijck uit de zeventiende eeuw moderne kantoorgebouwen verrijzen. Dit meldt de New York Times.

Een eerste succes hebben de archeologen al geboekt. Het hooggerechtshof van de staat New York heeft verdere bouwactiviteiten in de stad Albany die de opgravingen ke schaden, voorlopig verboden. Archeologen en vertegenwoordigers van de overheid moeten nu van de rechter in onderling overleg een oplossing vinden voor het conflict.

Bij opgravingen hebben archeologen onlangs voorwerpen gevonden die mogelijk afkomstig zijn uit de verloren gegane vestiging Beverwijck van Peter Stuyvesant, gebouwd toen de Nederlanders in de zeventiende eeuw Nieuw Nederland koloniseerden. “Wij zouden hier best eens onze kennis van de oorsprong van de stad ke vinden”, zegt een van de archeologen.

Maar de opgravingen zijn gestaakt, omdat een poontwikkelaar de grond heeft gekocht en er kantoorgebouwen wil neerzetten ter waarde van 24 miljoen dollar. De archeologen beschuldigen het bestuur van de staat New York ervan dat zij de geschiedenis van New York en Amerika opofferen aan commerciele belangen.

Belangstelling

De zaak heeft volgens de Times belangstelling gekregen in Nederland. De staatssecretaris van Onderwijs en Cultuur Netelenbos is onlangs een kijkje gaan nemen in het gebied van de opgravingen. Zij heeft daarna volgens de Times een brief geschreven aan gouverneur Pataki.

“Iedere kans om de kennis te vergroten van de geschiedenis van Nederlandse mannen en vrouwen is ons in Nederland veel waard. Daarom doe ik een dringend beroep om de archeologen de kans te geven onderzoek te doen op dit gebied en hen een redelijke tijd te geven om dat te voltooien”, aldus de brief van de staatssecretaris geciteerd in de New York Times.

De archeologen vrezen dat de lokale overheid niet echt een oplossing wil vinden voor het conflict. Die heeft altijd al gebrek aan belangstelling getoond voor de geschiedenis van het gebied. Als voorbeeld noemen zij een snelweg die in de jaren zeventig is gebouwd over de resten van het Oranje Fort, dat mogelijk ook tot de verloren gegane vesting van Beverwijck behoorde.

Reageer op dit artikel