nieuws

Andere partijen dringen installatiewereld binnen

bouwbreed Premium

Als de installatiesector zo weinig initiatief vertoont en zo weinig innovatief blijft, zullen andere partijen deze sector binnendringen en voor een groot deel de rol van de installateur overnemen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Exposantenvereniging Elektrotechniek.

Fabrikanten ontwikkelen steeds sneller en eenvoudiger te monteren installatiesystemen. Daardoor neemt het installatiewerk af. Daar staan echter nieuwe groeimarkten tegenover. Vooral is er veel te doen op het gebied van de zwakstroomontwikkelingen, de veranderende energievoorziening en het ondergrondse bouwen. Installateurs, de groothandel en fabrikanten zullen moeten innoveren om de kansen niet voorbij te laten gaan. Dat zijn een paar van de conclusies die in het rapport ‘Bouw en elektrotechniek in 2015: wonen, werken, winkelen en verplaatsen’ staan vermeld.

Hierin wordt de ontwikkeling geschetst zoals die in dat jaar mogelijk verloopt. Volgens het rapport zal in dat jaar geen woningschaarste meer bestaan. De overheid zal zich hebben teruggetrokken uit de woningbouw. In dat jaar ook zal het hele Nederlandse woningbestand toe zijn aan zijn tweede renovatiegolf. Milieu-eisen zullen er toe leiden dat niet meer al het water in woningen en gebouwen van drinkwater kwaliteit is.

‘Grijswatercircuits’

Hiervoor zijn ‘grijswatercircuits’ in ontwikkeling en in sommige gevallen al functioneel. In woningen zullen ‘plug-and-play’ en draadloze systemen gemeengoed zijn. Woningen zullen voorts deel uitmaken van een groot communicatienetwerk. Vele elektrische functies zullen zijn geintegreerd, zoals telefoon, computer en televisie. Veel mensen zullen een aantal dagen thuis werken, waardoor de meeste woningen zullen worden voorzien van een thuiskantoor.

De negen-tot-vijf-economie zal volgens ICB management consultants te Rotterdam, die het onderzoek heeft verricht in opdracht van de Exposantenvereniging Elektrotechniek, plaats hebben gemaakt voor een 24-uurs economie. Dat heeft volgens de onderzoekers grote gevolgen voor de huisvesting van kantoren en bedrijven. Kantoren zullen kleiner worden. Dat betekent het einde van het ‘cellenkantoor’. Een nieuw concept doet zijn intrede, namelijk het ‘cocon-kantoor’. Cocon staat voor communicatie en concentratie. Door de strengere milieu-eisen, de telematica toepassingen en het installeren van waterrecyclingsystemen ontstaan goede kansen voor de installateur.

Infrastructuur

Ook op het gebied van de infrastructuur verandert veel. Hoewel de auto het belangrijkste vervoermiddel blijft, zal Nederland worden overdekt door een web van openbaar vervoervoorzieningen. In de randstad wordt de ‘lightrail’ een groot succes en Nederland gaat ondergronds. Dat heeft grote consequenties voor verlichting- en bewakingssystemen. De elektrotechnische installateur zoals we die nu kennen zal in 2015 niet meer bestaan. Meer automatisering, meer aandacht voor het milieu en meer communicatie zullen leiden tot meer installaties.

Reageer op dit artikel