nieuws

Aker fuseert met RGI

bouwbreed Premium

De Scandinavische cementreus Scancem krijgt indirect een nieuwe grote aandeelhouder in de vorm van een concern met de naam Aker RGI. De twee concerns zijn het – op voorwaarde dat ook de respectieve aandeelhouders hun goedkeuring geven – deze maand eens geworden over een algehele fusie.

Aker RGI heeft een belang van 33,3 procent in Scancem. Eenzelfde belang heeft het Zweedse bouw-, aanleg- en vastgoedconcern Skanska. Aker bracht destijds de hele bouwdivisie onder in Scancem (omzet ruim f. 3 miljard) en is verder onder eigen vlag actief binnen de gas- en oliewinning en de maritieme industrie. De Resource Group International (RGI) verwierf het afgelopen jaar een belang van 40 procent in Aker en heeft verder omvangrijke belangen in de fabriekstrawlervisserij en de visveredelingsindustrie.

RGI is een relatieve nieuwkomer binnen het Noorse bedrijfsleven en maakt als investeringsmaatschappij een krachtige expansie door. De groep heeft tevens belangen in bekende sportkledingmerken waaronder Helly Hansen. De bundeling van Aker en RGI resulteert in een internationale onderneming met een omzet van tegen de f. 5 miljard en 17.000 werknemers. RGI houdt ook in de gefuseerde groep een belang van 40 procent.

Reageer op dit artikel