nieuws

Afdekkap vertraagt invloed van brand

bouwbreed

Op basis van de grondstof Bayfomox PA van Bayer AG heeft Datwyler Kabel en Systeme GmbH te Hattersheim a/d Main in Duitsland, halogeen- en vezelvrije ‘brandveilige’ afdekkappen voor stroomverdeelkasten ontwikkeld. Ze worden verkocht onder de handelsnaam Pyrosys. De kappen worden over de stroomverdelers die tegen muren worden geplaats heen geschoven en vastgeschoefd door middel van pluggen en schroeven. In geval van brand zetten de vormdelen die zich in de kap bevinden uit en worden omgezet in een hitte-isolerend koolstofschuim. Dit zorgt ervoor dat de hitte-ontwikkeling in de kast wordt beperkt en op zijn minst vertraagd, zodat de stroomverdeler zo lang mogelijk wordt beschermd. Deze bescherming is vooral van belang bij verdelers in of aan brandgevoelige bedrijven en gebouwen, waar al of niet met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt.

Een vertraging in stroomstoring kan er net voor zorgen dat belangrijke installaties niet voortijdig uitvallen en dat mensen in geval van brand op tijd ke wegkomen. De wetgever schrijft overigens bij kabels en installaties voor, hoe lang deze moeten blijven functioneren bij brand, namelijk 30, 60 of 90 minuten, afhankelijk van de plaatselijke situatie. De afdekkappen hebben een brandwerendheid van 30 minuten.

Vormstukken van omkasting veranderen bij brand in brandwerend en vuurafsluitend schuim.

Reageer op dit artikel