nieuws

ABU herziet standpunt cao-toepassing bouw Start doorkruist afspraak tussen uitzendbureaus

bouwbreed Premium

De Algemene Bond van Uitzendbureaus (ABU) gaat zich beraden nu Start Uitzendbureaus heeft laten weten bereid te zijn de bouwcao toe te passen op flexibele bouwvakkers. De ABU heeft altijd op het standpunt gestaan dat de (goedkopere) uitzendcao van toepassing moest worden. “Binnen twee weken zullen we met een nieuw standpunt komen”, aldus ABU-voorzitter M. Vink.

In het rondetafeldebat dat Cobouw hield over uitzenden in de bouw, liet algemeen directeur S.A. Attema van Start weten bereid te zijn de bouwcao toe te passen op uitzendpersoneel in de bouw. Hij zei dit in antwoord op vragen van voorzitter F. van der Meulen van de bouwbond CNV, die alleen onder deze voorwaarde wil uitzenden. Deze twee vertegenwoordigers van spelers in het uitzendveld – de georganiseerde werkgevers waren niet aanwezig – bleken in het debat bereid tot het sluiten van compromissen, met als doel een experiment met uitzenden in de bouw van de grond te krijgen.

Bij de branchevereniging ABU – waarvan Start overigens geen lid is – is het aanbod van Attema in het verkeerde keelgat geschoten. Voorzitter Vink (tevens algemeen directeur van Manpower): “Als uitzendbranche zijn we net bezig allerlei voorzieningen als pensioenen etc. op te tuigen, om onze werknemers in de uitzendsector een sterkere basis te geven. Dan gaat het niet aan om weer aparte afspraken met sectoren te gaan maken, zoals Start nu blijkbaar met de bouw van plan is. We zullen Attema binnenkort benaderen en met elkaar in gesprek gaan. Kot daarna zal de ABU met een nieuw standpunt komen”, aldus Vink, gisteren op een congres over uitzenden in Amersfoort van het Nederlands Studiecentrum

Cao’s tegen het licht

Op dit congres hield marketingmanager dr. A van der Wurff van de SFB Groep de bouw- en de uitzendcao nog eens tegen het licht. Volgens hem is de uitzendcao helemaal niet zo goedkoop als iedereen denkt. Zo zal de uitzendcao onder meer duur uitpakken omdat er een Risicofonds ontbreekt. Hierdoor is het vorstrisico niet afgedekt. Dit zal leiden tot verhoging van de ww-lasten bij de bedrijfsvereniging waaronder het uitzendbureau valt.

Vakantiewaarde

Hetzelfde geldt volgens Van der Wurff voor de ‘vakantiewaarde’. In verband met de vele wisselende arbeidsverhoudingen in de bouw is de loonopbouw voor de vakantiedagen via een collectief fonds geregeld. Omdat uitzendkrachten waarschijnlijk niet mee ke doen met het vakantiefonds zullen zij te maken krijgen met een versnippering van de vakantierechten en een verlaging van de aanspraken.

Reageer op dit artikel