nieuws

Aannemerscombinatie exploiteert gevangenis

bouwbreed Premium

De Britse aannemerscombinatie Group 4 en Tarmac bouwt niet alleen een gevangenis, maar gaat haar ook exploiteren. Het contract omvat zowel het ontwerpen, uitvoeren, financieren als exploiteren van de inrichting voor de duur van 25 jaar.

De bouwbedrijven hebben zelf geen ervaring met het gevangeniswezen. Daarom hebben zij een joint venture opgericht onder de naam Fazakerley Prison Service. Na 25 jaar komt de penitentiaire inrichting weer onder de hoede van het algemene Prison Service Management.

De gevangenis wordt gebouwd in Liverpool. Er wordt gebruik gemaakt van 216 geprefabriceerde betonnen eenheden, die elk vier cellen bevatten. In totaal komen er 600 cellen, verdeeld over zes gebouwen. Elk gebouw heeft een centraal deel en twee vleugels, die bestaan uit twee rijen geprefabriceerde eenheden met een open ruimte ertussenin. Het geheel krijgt een stalen dakconstructie.

De prefab betonnen cellen worden geproduceerd door de Britse betonfabriek Precast Cellular Structures (PCSL) te Liverpool. Ze zijn voorzien van aansluitingen voor toiletten en andere installaties, maar nog niet afgewerkt met kozijnen, deuren, ramen en inrichting. Die worden op de bouwplaats aangebracht.

Tarmac Precast heeft het bouwsysteem in samenwerking met Composite Structures ontwikkeld, naar voorbeelden uit de Verenigde Staten. Het systeem is gepatenteerd.

Uitbraakwerendheid

De eenheden worden in een cyclus van 24 uur geproduceerd, zijn 10 m lang en wegen 46 ton. Er is voor prefab beton gekozen vanwege de bouwsnelheid, maar ook omdat de constructie een goede brandveiligheid en uitbraakwerendheid heeft. Een betonnen constructie vormt een extra barriere, waardoor het moeilijk is uit te breken. De ruwbouw wordt afgewerkt met een gevel van baksteen en een hellend dak.

Het plaatsen van de prefab betonnen eenheden voor de gevangenis in Liverpool.

Reageer op dit artikel