nieuws

Volkswagen Caddy is veelzijdige bestelauto

bouwbreed

Met de Caddy vult Volkswagen zijn uitgebreide bedrijfswagen leveringsprogramma aan de onderzijde aan. Dit betekent dat Volkswagen Bedrijfswagens nu een gebied bestrijkt tussen de 1,7 en 5,6 ton maximaal toelaatbaar gewicht. Met de nieuwe Caddy mikt Volkswagen op de bedrijfsmatige gebruiker.

Volkswagen presenteert de Caddy in twee carrosserieversies: de gesloten bestelwagen en de combi-uitvoering. Met deze nieuwkomer begeeft Volkswagen zich in een interessant marktsegment. In 1994 werden in Europa meer dan een half miljoen van deze lichte bedrijfswagens met een maximaal toelaatbaar gewicht van 1,8 ton verkocht. Hiervan was de helft bestelwagens. In Duitsland alleen al werden in 1994 ongeveer 35.000 wagens van dit type geregistreerd. Nederland beperkt zich hoofdzakelijk tot de bestelwagen-uitvoeringen met in 1994 een markt van 10.390 auto’s.

Bestelwagens uit vroegere generaties waren meestal sober uitgevoerd. Tegenwoordig liggen de eisen in dit segment van de automobielmarkt duidelijker hoger. De nieuwe Volkswagen Caddy sluit aan bij deze trend met een hoog niveau in deze klasse voor wat betreft rijcomfort en uitrusting.

Uitvoeringen

Met een wagenlengte van ongeveer 4,23 meter beschikt de Volkswagen Caddy in gesloten bestel-uitvoering over een laadvloer van 2,10 m2. De inhoud van de laadruimte is 2,90 m3. Het laadvermogen ligt tussen 499 en 755 kg.

De Caddy gesloten bestel is voorzien van twee stoelen. Daarachter bevindt zich een scheidingswand naar de laadruimte. Als Kombi-uitvoering heeft de nieuwe Caddy twee stoelen, waarvan de bijrijdersstoel naar voren kan worden geklapt. Tevens heeft deze versie een 3-zitsbank, die voorzien is van een neerklapbare rugleuning.

Bijzonder kenmerkend voor de nieuwe Volkswagen Caddy zijn de asymetrische achterdeuren. In de praktijk blijkt het vaak voldoende om bij het laden en lossen alleen de breedste deur te openen.

Motoren

De Volkswagen Caddy is leverbaar in vier motorenversies: de nieuwe 1,4 liter benzinemotor met multi-point-injectie en een vermogen van 44 kW/60pk, de 1,6 liter benzinemotor (55 kW/75pk), de beproefde 1,9 liter wervelkamer diesel (47 kW/64pk) en de nieuwe zuinige 1,9 liter direct ingespoten dieselmotor (SDI) met eveneens een vermogen van 47 kW. De SDI-motor zal in Nederland een belangrijk aandeel gaan krijgen.

Alle motoren worden standaard geleverd met een handgeschakelde vijfversnellingsbak.

Uitrustingen

Tot de standaarduitrusting behoren een in hoogte verstelbaar stuur, een bestuurders-airbag, een dakantenne, warmtewerend glas, een uitgebreid dashboard met regelbare verlichting, stuurbekrachtiging, achterruitverwarming, een achterruitwisser, een interieurluchtfilter en een viertraps aanjager.

Tot de standaard veiligheidsuitrusting behoren, naast de bestuurders airbag, flankbescherming, een in hoogte verstelbare veiligheidsstuurkolom met bekleed stuurwiel, hoofdsteunen en drie-punts veiligheidsgordels met hoogteverstelling. De Kombi heeft tevens achterin hoofdsteunen en twee drie-punts veiligheidsgordels en een vaste heupgordel. Een elektronische wegrijblokkering behoort eveneens tot de standaarduitrusting. Er zijn talrijke meeruitvoeringen leverbaar volgens het zogenaamde bouwsteenprincipe, dat bekend is uit de Volkswagen Polo. Hieronder vallen onder andere een airbag voor de bijrijder, alsmede ABS met of zonder EDS (elektronisch sperdifferentieel).

Prijzen

De nieuwe Caddy is vanaf eind januari 1996 leverbaar in ons land. De introductieprijs van de Caddy gesloten bestel met de gewone dieselmotor bedraagt f. 19.550 (excl. BTW). de SDI-uitvoering kost f. 20.295 (excl.BTW). Tevens wordt een Volkswagen Caddy gesloten bestel met de gewone dieselmotor aan geboden voor een prijs van f. 18.895 (excl.BTW), waarbij de bestuurdersairbag en het groen warmtewerend glas niet meer tot de standaarduitrusting behoren.

De nieuwe Volkswagen Caddy gesloten bestel valt onder meer op door zijn asymetrische achterdeuren, daar in de praktijk is gebleken dat het vaak voldoende is om bij het laden en lossen alleen de breedste deur geopend wordt.

Als Kombi-uitvoering heeft de nieuwe Caddy twee stoelen, waarvan de bijrijdersstoel naar voren kan worden geklapt of een versie met een drie-zitsbank, die is voorzien van een neerklapbare rugleunig.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels