nieuws

Zeeuwse bouwers willen eerlijke kans op de eigen markt

bouwbreed Premium

De Zeeuwse architecten, installateurs, aannemers en wegenbouwers hebben de handen ineen geslagen omdat ze gepasseerd worden. Opdrachten verdwijnen steeds vaker naar buiten de regio. “Opdrachtgevers in onze provincie passeren ons met de regelmaat van de klok. Wij zijn niet bang voor concurrentie en willen geen protectionisme van de Zeeuwse markt, maar we willen wel een eerlijke kans.”

De bouwers balen van het feit dat aannemers uit Brabant en Belgie alle kansen krijgen om mee te dingen naar werken in Zeeland, want andersom is dat maar zelden het geval. Die markten worden afgeschermd. “Meer onderhands aanbesteden zou al helpen. Vernieuwing van het aanbestedingsproces – dat nu verstard is – zou zowel de opdrachtgever als de bouwer een hoop tijd, geld en moeite besparen”, vindt J. Legemate van de VAGWW.

Als er werk te vergeven is in Rotterdam zal er nooit een Zeeuws bedrijf worden uitgenodigd om mee te dingen. Andersom gebeurt dat regelmatig.

Opdrachtgevers hebben een totaal achterhaald beeld van de Zeeuwse bouwer. Die zou niet in staat zijn met moderne technieken te werken, niet gekwalificeerd zijn en geen grote werken aanke. Onzin vinden de Zeeuwen.

Calimero

“Het beeld van de Zeeuwse bouwsector wordt in sterke mate beinvloed door het zogenoemde Calimero-effect. Al snel wordt gedacht dat een opdracht voor een Zeeuws bedrijf te groot, te ambitieus, te complex zal zijn en bij een opdracht van enige omvang wordt direct gezocht naar een bedrijf buiten de provincie. Of het nu gaat om een architectenbureau, een adviseur, eenaannemer, een installateur of een wegenbouwer. Wij zijn van mening dat de Zeeuwse bouwsector beschikt over creativiteit, knowhow, organisatietalent, financiele durf, traditionele vakkennis en ultramoderne technieken en dat wij in staat zijn iedere uitdaging aan te gaan”, aldus ir. G.J.W.N. van Bebber van de BNA namens de initiatiefnemers.

Hier bouwen Zeeuwen

Steeds meer werk verdwijnt naar buiten de provincie en daar moet een einde aan komen. De bouwers hebben de handen ineen geslagen en zijn een gezamenlijke promotiecampagne gestart onder de noemer ‘Hier bouwen Zeeuwen’. NVOB, BNA, VNI, VAGWW en NVWB hebben hun krachten gebundeld in een poging de verslechterende concurrentiepositie te verbeteren ten einde meer werk binnen te halen en ook binnen de provincie te houden. Voorlopig is deze promotieactie een startpunt, er zijn op dit moment namelijk nog geen ideeen om die samenwerking verder te ontwikkelen.

Meer onderhands aanbesteden zou

al helpen

Reageer op dit artikel