nieuws

Verbazing over oneigenlijk gebruik van retentierecht

bouwbreed

Architect N. van Bockhooven van het bureau Brakel Buma Klous + Brandjes (BBK+B) heeft het nog nooit meegemaakt. Hij en zijn opdrachtgever, projectontwikkelaar Duyncroft, worden door de aannemer van hun eigen werk buiten de poorten gehouden. Bouwer Hillen en Roosen heeft een kloek hek om het bouwterrein laten zetten, dat permanent wordt bewaakt, en retentie uitgeroepen.

“Het schip is stuurloos nu Hillen en Roosen (H en R) zonder bouwdirectie door blijft gaan”, stelt Van Bockhooven. “Gezien hoe H en R in de voorgaande maanden heeft gewerkt, met erg veel bouwfouten, maak ik mij zorgen over de kwaliteit. Vooral in de afbouwfase is controle nodig. Hoe komen nu verborgen gebreken aan het licht?”

In opdracht van poontwikkelaar Duyncroft bouwt de Amsterdamse aannemer H en R in Haarlem een chique appartementencomplex en een kantoor van 1100 vierkante meter. Afgelopen vrijdag had de eerste opleveringen moeten plaatsvinden. De kopers troffen tot hun ergernis een schreewend bord aan met een tekst over retentierecht. “De aannemer ligt minimaal twee maanden achter op schema. In de aanneemovereenkomst wordt gesteld dat het complex binnen 250 werkbare dagen moest worden opgeleverd. Daar is door ons nog eens 10 extra aan toegevoegd. Nu moet op 1 oktober echt alles klaar zijn”, stelt Hagens van Duyncroft woest. “Nog nooit heb ik meegemaakt dat ik en de bouwdirectie, (BBK+B), verboden worden het bouwterrein te betreden. Over betalingen ben ik duidelijk. Vorige week donderdag is nog een termijn door mij telefonisch overgemaakt. Van de aanneemsom van f. 9 miljoen is al f. 5,7 miljoen betaald. Het recht op retentie is dus niet van toepassing. Het wordt puur gebruikt om ons te intimideren.”

Slecht huwelijk

De relatie tussen de twee moet zijn stukgelopen op het feit dat H en R niet in staat was de kwaliteit te leveren die de opdrachtgever wenste. Zowel Hagens als Van Bockhooven reppen over de vele bouwfouten. “Bij elkaar is er voor f. 2,5 miljoen aan sloopwerkzaamheden uitgevoerd”, stelt Hagens. “Zo moesten ze vloeren en muren verwijderen.” Van Bockhooven: “Ze gooien er met hun pet naar. De gevelaansluiting is zo slecht dat je dwars door de muren en suskasten heen kunt kijken. Ook het metselwerk is meer dan eens afgekeurd. We hadden twee opzichters op deze klus. Normaal is een opzichter voor 20 uur.”

De opmerking van de advocaat van Hillen en Roosen, mr. Van Erp van Stibbe Simont Monahan Duhot, wekt vooral bij de architect grote woede. Afgelopen vrijdag stelde deze dat bouwdirectie wordt toegelaten als het maar niet BBK+B is. “Het is toch de omgekeerde wereld dat een aannemer je wegstuurt. We volgen kritisch de activiteiten van de aannemer”

De advocaat van Duyncroft, mr Creemers, was gisteren nog bezig om te kijken wanneer een kort geding kon gaan plaatsvinden. “Haast is geboden want H en R mag niet zonder bouwdirectie doorwerken. Ze rauzen, rammen en vullen maar door zonder dat mijn client daar invloed op kan uitoefenen.”

Het complex is gelegen in de Kennemer duinrand tussen Haarlem en Aerdenhout.

Foto: United Photos de Boer

Kan retentie zomaar

Sinds de invoering van het Nieuw Burgelijk Wetboek staat onomstotelijk vast dat het retentierecht op een onroerende zaak van toepassing is. Mr. Math Verstegen, publicist in Cobouw, schreef over retentierecht, dat het het recht is van terughouding. “Daarbij wordt de verplichting tot afgifte van de zaak, die het onderwerp is van de aannemingsovereenkomst, opgeschort totdat betaling van de aannemingssom plaatsvindt danwel zekerheid voor die betaling is gesteld.” In dit geval kan Hillen en Roosen de oplevering uitstellen totdat de betalingstermijnen zijn ontvangen. Eigenaardig is de advocaat van Duyncroft, mr Creemers, beweert alle termijnen zijn betaald, minus f. 200.000 omdat daar een derde beslag op is gelegd. Mr van Erp, advocaat van H en R, was niet in staat op dit feit te reageren.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels