nieuws

‘Uitzendarbeid heeft grote voordelen voor de bouw’ ‘Constructief’ wil bouwvakkers ook in winter aan werk helpen

bouwbreed

Als het uitzendverbod in de bouw wordt opgeheven zal dat een positieve weerslag hebben op de hele sector. Bedrijven zullen hun personeel veel beter ke inzetten, wat de bedrijfsvoering ten goede komt. Voor bouwvakkers verhoogt het de kans dat ze ook in de winter ke doorwerken, omdat ze via uitzendbureaus makkelijker bij anticyclisch werkende sectoren terecht ke.

Dat is de mening van directeur Bart van den Hoven van uitzendbureau Constructief. De nieuwe uitzendorganisatie – die in handen is van de SFB Groep en Content Beheer – heeft op 1 september zijn eerste vestiging geopend. Later dit jaar zullen nog vijf andere filialen hun deuren openen. Eind 1997 moeten er vijftien Constructie-vestigen door het hele land operationeel zijn. Van den Hoven maakt er geen geheim van dat de uitzendketen is opgezet in de verwachting dat in 1998 het uitzendverbod voor de bouw op de helling gaat.

Mocht dat onverhoopt toch niet gebeuren – niets is zo onzeker als politiek tenslotte – dan is er nog geen man overboord. Van den Hoven: “Als het uitzendverbod overeind blijft, of als sociale partners het via de cao dichttimmeren, is dat voor ons het ‘worst-case-scenario’. Maar we blijven wel bestaan. We richten ons namelijk niet alleen op de bouw, maar op het hele scala aan technisch personeel. Overigens verwacht ik niet dat op 1 januari 1998 het verbod ineens is opgeheven en alles wordt vrijgegeven aan de markt. Naar mijn idee zal het wat langer duren, mogelijk doordat er eerst geexperimenteerd wordt op kleine schaal.”

Niet de enige

Content en SFB Groep zijn overigens niet de enige die zich opmaken voor de opheffing van het uitzendverbod, dat overigens in de bouw als enige sector nog van kracht is. Start, Ecco en Randstad zijn zich ook aan het voorbereiden. Al deze organisaties zullen ruim voor 1998 vestigingen hebben die inspelen op de behoefte aan flexibel personeel in de bouw.

Tot het zover is zullen ze moeten ‘oefenen’ met het kaderpersoneel, waar geen uitzendverbod op rust. Het nadeel hiervan is dat wel erg veel bedrijven gaan vissen in dezelfde vijver, en er dus niet al te veel verdiend zal worden. De grote uitzendorganisaties zien het echter als een noodzakelijk investering om in 1998 professioneel aan de slag te ke.

Totaalpakket

Van den Hoven zegt niet te begrijpen waarom sociale partners in de bouw zo moelijk doen over uitzenden. “Uit onderzoek blijkt dat het bouwplaatspersoneel al voor zo’n 20 tot 25% uit flexibele krachten bestaat. Wanneer daar uitzendbureaus bijkomen zal er eerder een verschuiving plaatsvinden dan dat het aantal ‘flexkrachten’ ineens exorbitant groeit. Daarnaast zal het de bedrijfsvoering ten goede komen. Ik denk dat het een algehele, positieve invloed zal hebben op de bedrijfsvoering in de bouw.

Verder kan het ook voor bouwvakkers grote voordelen hebben. Wij willen namelijk niet alleen werkgevers een totaal-pakket aan flexdiensten bieden, maar ook het bouwplaatspersoneel van onze diensten laten profiteren. Zo zijn we bezig met een plan waarbij werknemers die in de winter werkloos worden, bijscholing krijgen waardoor ze in sectoren terecht ke waar het zwaartepunt juist op de winter ligt. Welke sectoren dat zijn kan ik nog niet zeggen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels