nieuws

Supercomputer te traag voor brugstudie

bouwbreed Premium

Detailstudies moeten uitwijzen op welke manier de Golden Gate-brug in San Fransisco toekomstige aardbevingen kan weerstaan. Tijdens de beving van oktober 1989 had het weinig gescheeld of een van de torens waaraan deze brug hangt was ingestort.

De maatregelen voorzien onder meer in het aanbrengen van gordingen en steunen. De plaatsbepaling en de details van de verstevigingen vergen echter meer dan het uiterste van de computers die de drie betrokken ingenieursbureaus gebruiken. Hulp moet nu de Cray C90 supercomputer in San Diego bieden. Deze installatie simuleert in zes tot tien uur een aardbeving. In deze tijd komen de slechts gevolgen voor de voet van een hangtoren aan het licht. Aantonen wat een gesimuleerde schok in de hele brug teweeg brengt vergt een computer die 1000 maal groter is dan de Cray.

Reageer op dit artikel