nieuws

Schurmann-bouw zou op f. 1,27 mld uitkomen

bouwbreed

De Duitste minister Topfer van Bouwzaken heeft berichten tegengesproken dat de renovatie en afbouw van de zgn. ‘Schurmann-bouw’ in de regeringswijk Tulpenfeld te Bonn veel duurder zou uitvallen dan geraamd. De bewindsman is er “rotsvast van overtuigd” dat het verhelpen van de door hoogwater aangetaste schade aan de nieuwbouw “hoogstens f. 538 miljoen (DM 480 miljoen) zal vergen”.

Het ministerie van Financien schat de kosten echter op circa f. 855 miljoen. Rekent men daarbij nog de bouwkosten voor de hoogwaterschade van f. 414 miljoen, dan zou het complex zo’n f. 1,27 miljard verslinden.

Topfer ziet de zaken minder somber in. Hij wil de op f. 168 miljoen geraamde kosten ter sanering van de onderverdiepingen via een proces verhalen op de veroorzaker.

“En verder”, zo verklaarde hij, “had de regering de in de Duitse pers gepubliceerde extra-kosten van f. 112 miljoen ter huisvesting van de wereldomroep Deutsche Welle in de Schurmann-bouw ook moeten uitgeven als het radio-station in Keulen zou blijven. Gisteren debatteerde de begrotingscommissie van de Bondsdag de hele dag over de financiele problemen.

Reageer op dit artikel