nieuws

Ruimtewinst en flexibiliteit met Haags ‘hotelkantoor’

bouwbreed Premium

De Rijksgebouwendienst heeft gisteren in Den Haag het ‘hotelkantoor’ geopend. Pogroepen van de Haagse ministeries ke ruimten op deze flexibele werkplek voor kortere of langere termijn huren.

Het idee om in het voormalige rijksarchief aan het Bleijenburg in Den Haag een hotelkantoor te situeren ontstond twee jaar geleden. Ook bij de overheid kreeg toen het idee de overhand dat flexibeler kantoorhuivesting nieuwe mogelijkheden biedt. Een en ander is gebaseerd op de filosofie dat werken niet langer een afgeperkt en afgemeten kantoor vergt. “Werken is steeds meer communiceren”, aldus architect R. Stringa.

De ideeen resulteerden in het veranderen van bestaande huisvesting (werkplek niet langer voor een ambtenaar) en in experimenten voor kantoor-innovatie. Naast het hotelkantoor in Den Haag is dat bijvoorbeeld een satellietkantoor in Arnhem. Ook daar ke ambtenaren regelmatig bij elkaar komen om te vergaderen; via een telewerk-verbinding of door lijfelijk aanwezig te zijn.

Deze wisselwerkplekken moeten ruimtewinst, flexibiliteit en terugdringing van het autogebruik opleveren. Ambtenaren zijn namelijk niet langer gebonden aan een puur eigen werkplek, maar zoeken een plaats, zo dicht mogelijk bij het werkgebied. Daarnaast (tele)werken ze vanuit hun huis.

Zelf inrichten

Het hotelkantoor in Den Haag biedt kleine teams van ambtenaren die enkele weken of maanden met elkaar moeten samenwerken aan een bepaald po een onderkomen. De gebruikers ke zelf hun inrichting samenstellen. Zo kan een ruimte met twee bureaus in een mum van tijd veranderen in een klein kantoortuintje of een vergaderruimte.

Het experiment duurt drie jaar. De eerste resultaten zijn bemoedigend. Twee ministeries hebben al geboekt.

De Technische Universiteit Delft gaat het po volgen. Zij doet een tevredenheidsonderzoek onder de ambtenaren. De initiatiefnemers noemen de proef geslaagd als de productiviteit met vijf procent stijgt.

Reageer op dit artikel