nieuws

Portugese architect Siza belicht achtergrond eigen werk

bouwbreed Premium

De Portugese architect Alvaro Siza, bekend van woningbouw in de Haagse Schilderswijk en momenteel bezig met het uitbreidingsplan van het Stedelijk Museum in Amsterdam, zal zijn werk toelichten in de ‘Lumiance Lecture’. Tegelijk is een Duits/Engelse documentatie van zijn werk verschenen.

Halverwege de jaren tachtig heeft Siza zijn intrede gedaan in de Nederlandse architectuur. In de Schilderswijk heeft hij sindsdien diverse woningbouwpoen op zijn naam staan. Zijn ster is ook elders gestegen, blijkens de prestigieuze Pritzkerprijs die hij in 1992 ontving. Vorig jaar is hij gevraagd om de uitbreiding van het Stedelijk Museum in Amsterdam te ontwerpen.

Onder de titel ‘Architecture and its context’ zal hij op 13 oktober in Paradiso de jaarlijkse Lumiance Lecture verzorgen. Hij zal ingaan op de relatie tussen de natuurlijke en gebouwde omgeving, het gebruik van materialen en licht en het vraagstuk wat voor architectonische expressie mogelijk is in deze tijd van veranderingen.

Monografie

Het werk dat Siza (1933) in zijn veertigjarige loopbaan heeft afgeleverd is sinds kort opgenomen in de fraaie reeks Studio Paperbacks, waarin uitgever Birkhauser inmiddels het werk heeft gedocumenteerd van bijna veertig architecten van wereldnaam. De monografie is voorzien van een korte inleiding op de betekenis van het werk en gecompleteerd met een feitelijke biografie, bibliografie en lijst van werken.

Uit deze overvloed aan werk op drie continenten zijn vijftig poen geselecteerd voor de documentatie. Die is beknopt maar zorgvuldig samengesteld met kleine plattegronden, doorsneden, zwart-wit foto’s en korte toelichtende teksten.

Reserveren Lumiance Lecture: tel. 023-5158210.

P. Testa: ‘Alvaro Siza’. Uitg. Birkhauser. Prijs: SFr 50. ISBN 3.7643.5598.0.

Reageer op dit artikel