nieuws

Philips ontwikkelt zuiniger lamp

bouwbreed

Philips Lighting uit Somerset in de Amerikaanse deelstaat New Jersey hoopt begin 1998 onder de naam Rebel een sterk verbeterde gloeilamp te ke voorstellen. De lamp werkt op basis van metaal-halide. Een schijnwerper met deze lichtbron levert bij een verbruik van 22 Watt eenzelfde opbrengst als een halogeenlamp van 90 Watt of een normale gloeilamp van 120 watt. Daarbij verspreidt de lamp een neutraal wit licht. De voorziening werkt echter alleen met behulp van een elektronische ‘ballast’ die de stroomtoevoer regelt.

Philips wil deze schakeling onder brengen in de lampvoet. Hoe dat moet gebeuren is nog steeds in onderzoek. Het bedrijf rekent intussen voor dat een winkelbedrijf waarin momenteel 3000 halogeenlampen branden vanaf 1998 met de Rebel zo’n f. 305.000 kan besparen per 9000 uur verichtingstijd.

Reageer op dit artikel