nieuws

Opmerkelijk prestaties van Impactor 2000 Zware slagrol combinatie van verdichter en betonbeul

bouwbreed Premium

Toen medio 1992 deze Amerikaanse machine via Australie de Europese markt en vervolgens ook ons land aandeed was de belangstelling voor de prestaties van de Impactor 2000 niet gering. Grondverdichting volgens het slagrolprincipe was nog niet eerder vertoond en ook de resultaten bleken opmerkelijk. Een in principe eenvoudig maar niettemin doeltreffend slagprincipe brak met alle gangbare methoden van grondverdichting.

Echter even onverwachts als de machine in ons land verscheen, zo geruisloos was hij ook weer vertrokken en behalve schaarse berichten vanuit Duitsland werd nog maar weinig van deze techniek vernomen. Tijdens de Connexpo vorig jaar in Las Vegas bracht Impact Roller Technology Inc. , Nebraska de Impactor 2000 weer voor het voetlicht. Het breken van zware betonnen oppervlakken bleek toen ook voor deze slagrol een kolfje naar de hand. Deze tweevoudige toepassingsmogelijkheid, het breken van beton en verdichten van grond tot diepten van 1,2 meter, waren voor Van den Anker en Zn BV uit Wijk bij Duurstede aanleiding de Nederlandse gww-sector opnieuw te laten kennis maken met deze gecombineerde mechanische betonbeul en grondverdichter. Inmiddels heeft dit aannemersbedrijf in grond-, weg- en waterbouw de verkooprechten van de Impactor 2000 voor Benelux verkregen en binnenkort ke, zo verzekerde Van den Anker, demonstraties met de machine worden verwacht.

De Impactor is niet meer dan een loodzware, stalen rol met vier afgeplatte zijden die met een zware as is opgehangen in een tweewielig draagstel. Dit geheel heeft een gewicht van 12.040 kg en vraagt een trekker met een minimale trekkracht van 200 pk.

Elk type ondergrond

In tegenstelling tot andere typen verdichtingsmachines is deze Impactor 2000 thuis op elk type ondergrond. Gezien zijn enorme slagkracht van 30.000 joules per slag is ook grond met een hoge vochtigheidsgraad optimaal te verdichten. Niet alleen het gewicht van de zware rol is bepalend voor de slagkracht. De bijzondere afgeronde hoeken aan de vier platte zijden van de rol hebben een zodanige vorm dat de rol tijdens de kantelbeweging even wordt opgetild om vervolgens met zijn volle gewicht op de ondergrond te slaan. Daarnaast veroorzaken zij een knedende beweging waardoor de homogeniteit van de ondergrond wordt verbeterd. De afgeronde hoeken alsmede zware ribben op de platte zijden van de rol leveren tijdens de slag een enorme puntbelasting waartegen zware betonnen oppervlakken niet bestand zijn.

Zes keer

De unieke rolvorm van de Impactor produceert aan elk van de vier zijden een drukkracht van 206.820 kPA. Bij een rijsnelheid van circa 11,5 km/h is 1,6 kilometer betonweg van 25,5 cm dik en een breedte van 7,5 meter in vier overgangen binnen 4,5 uur volledig te breken. Van den Anker heeft berekend dat bij een capaciteit van 3000 m2/uur de vierkante meter prijs ongeveer f. 0,55 bedraagt. In vergelijking met conventionele verdichtingssystemen zouden de prestaties van de Impactor bijna 6 x hoger liggen, een aardig gegeven om dit eens aan de praktijk te toetsen.

Achter op de Impactor is verend een V-grader te monteren waarvan de tanden het oppervlak van de verdichte grond zodanig bewerken dat een goede hechting van een volgende werklaag wordt gegarandeerd. Rol en V-grader zijn hydraulisch in hoogte te verstellen zodat voor transport van de machine het zware slagmechanisme los van de grond is te tillen.

Na het breken van het betonoppervlak met de Impactor 2000 blijft een relatief vlakke baan achter. Hierop kan de mobiele graafmachine of shovel bij het verwijderen van het gebroken materiaal zich snel verplaatsen zonder gevaar voor schade aan de banden. Bij dit kraakproces treedt relatie weinig verandering op in de fundering.

Reageer op dit artikel