nieuws

Onverwachte problemen bij grootschalige zonne-energie

bouwbreed Premium

Grootschalig gebruik van zonne-energie, waar het kabinet in de derde Energienota van uitgaat, vraagt om forse aanpassingen van het elektriciteitsnet. Dit leidt tot hogere kosten waar tot nu toe geen rekening mee is gehouden.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Kema. Omdat de technische aard van de aanpassingen nog onbekend is, is er geen schatting van de kostenstijging te maken. Onderzoeker E. Tazelaar noemt de uitkomst verontrustend. De 2,2 procent die de zonne-energie in 2015 in de totale energievoorziening voor haar rekening moet nemen, vraagt grote aanpassingen. De gevolgen van het aanbod van windenergie zijn daar nog niet bij opgeteld. Hier doet zich hetzelfde probleem in iets kleinere omvang voor.

Het probleem zit bij het grillige aanbod van elektriciteit die zonnepanelen leveren. Bij veel zon levert een paneel bijna negen keer zoveel als gemiddeld. Bij een wolkje voor de zon keldert het aanbod flink.

Het elektriciteitsnet moet echter een constante hoeveelheid stroom leveren. Om dat te garanderen leveren de grote centrales minimaal de helft van de capaciteit. Bij een zonnepiek zou de 2,2 procent zonnecapaciteit met gemak de andere helft vullen. Dan moeten duurzame bronnen als windenergie en kleine warmte-krachtcentrales worden stilgelegd. De oplossing is het net aan te passen om de pieken schone energie op de een of andere manier nuttig op te vangen.

“Het is veel sneller een probleem dan was voorzien”, aldus Tazelaar. “Naast het neerzetten van zonnepanelen moet dus nog veel meer gebeuren. Dat is onvoldoende onderkend.”

Volgens hem betekent dit niet de ondergang van zonne-energie. “Als de milieukosten in de kostprijs van energie worden meegenomen, springt zonne-energie er goed uit. De aanpassingen aan het net kosten geld. De vraag is of je dat in de kostprijs van zonne-energie moet verrekenen. Maar dat is een politieke vraag.” Er lopen inmiddels al een paar onderzoeken om te kijken hoe de zonnepieken probleemloos in het elektriciteitsnet ke worden opgenomen.

Reageer op dit artikel