nieuws

Omzet twee eeuwen oude bedrijf in enkele jaren verdrievoudigd Kunststof bracht ‘houtbedrijf’ Driessens forse groei

bouwbreed Premium

Na 196 jaar uitsluitend met hout te hebben gewerkt nam Driessens BV uit Panheel in 1992 een ingrijpend besluit: het bedrijf ging naast houten- ook kunststof producten fabriceren. Het bleek een goede stap te zijn: in vier jaar tijd verdrievoudigde de omzet tot f. 15 miljoen en het aantal medewerkers nam toe van vijftig naar honderd. “Vooral dank zij onze combinatiepoen”, vertelt de directie van het bedrijf, dat woensdag 25 september zijn 200-jarig bestaan viert.

Enkele dagen voor de jubileumviering gaat directeur J.G.M. Driessens op zijn in het Maasplassengebied liggend bedrijf in op het zo succesvolle besluit van 1992. Hij wordt daarbij geassisteerd door zijn mededirecteur H.H.A. Schillings en zijn technisch commercieel manager J.H.L.J. Corstjens. Het blijkt, dat er lang is nagedacht voor de B.V. Driessens Kunststof werd opgericht. Tenslotte waren de Driessens echte ‘houtmannen’. “Maar we zijn blij die stap te hebben genomen”, benadrukt Jo Driessens. “We zagen in 1992 dat het gebruik van tropisch hardhout uit milieuoverwegingen steeds minder zou worden gebruikt. We moesten daarom wel iets doen om onze omzet op peil te houden. Daarbij kwam dat wij vaak voor aannemers de houten stelkozijnen moesten leveren waarin later door anderen de kunststof ramen werden aangebracht. We hebben toen gedacht : Dat ke we toch ook zelf. En we hebben de daad bij het woord gevoegd…”

Combinatie

Er kwamen drie besloten vennootschappen: Driessens Bouwtimmerwerk en gevelrenovaties, Driessens Hout, houten kozijnen, deuren en gevelelementen en Driessens Kunststof voor kunststof kozijnen, deuren en gevelelementen. “Onze sterkste troef bleek het combinatiepo te zijn: gevelrenovaties, waarbij al onze disciplines betrokken zijn. Kennelijk vinden de corporaties het aantrekkelijk om de gehele gevelrenovatie in een hand te houden. De combinatiepoen maken nu al een derde deel van de omzet uit.” Driessens heeft de wind wat dit betreft mee, want, zo constateren de drie functionarissen eensgezind: er worden hogere eisen gesteld aan de gevel.

“Nog niet zo lang geleden kon worden volstaan met bijvoorbeeld het vervangen van de kozijnen. Nu er in bepaalde wijken leegstand dreigt te ontstaan en de wijken verloederen moeten maatregelen worden genomen. Een van die maatregelen is het ‘upgraden’ van de gevel, zodat die een zekere uitstraling krijgt. Onze ervaring is dat zo’n wijk na een vernieuwing van de gevels geweldig opknapt. De bewoners gaan ook meehelpen: de tuintjes worden beter onderhouden, er wordt meer aandacht besteed aan de woonomgeving, enzovoorts.” Een van de succesvolle poen is de renovatie van 120 woningen in Someren. Het project werd vorig jaar genomineerd voor de VNG-Award. De jury sprak van een “professionele renovatie met creatief gebruik van de kunststof gevelelementen, die navolging verdient.”

“Daar waren we toch wel trots op. Tenslotte waren we maar kort bezig met kunststof en we waren onze marktpositie pas aan het verwerven. We hadden wel klanten maar de know how waren we nog aan het opbouwen.” Op het ogenblik zijn de drie werkmaatschappijen van Driessens bezig met een groot po van 333 woningen in Eindhoven voor de Stichting Trudo. Driessens levert vijftien woningen per week op. “De bewoners blijven in hun huizen. en dat eist nogal wat van onze medewerkers.” Met gepaste trots laat de directie dan ook een brief zien van een dankbare brief van een jong gezin uit Someren die die medewerkers hartelijk danken voor de deskundige en vriendelijke aanpak”. De brief hangt ingelijst in het kantoor van Driessens.

Honderdduizend huizen

Over gebrek aan werk in de renovatiesector zal Driessens, zo verwacht de directie, niet te klagen hebben. Er is nog veel werk aan de winkel. Het is uiteraard jammer dat veel subsidies zijn vervallen, maar de corporaties (en ook beleggers) zien het belang van gevelherstel wel in en zullen het werk toch uit laten voeren. Naast het combinatiewerk voeren de drie werkmaatschappijen ook afzonderlijke opdrachten uit. Bijvoorbeeld neemt Driessens moeilijke dakconstructies aan en verzorgt aftimmerwerk. “De afgelopen veertig jaar zijn we wel op een of andere manier bij 100.000 woningen betrokken geweest.” Het werkgebied van Driessens ligt hoofdzakelijk in Limburg en Noord- Brabant. Een enkele keer gaat het bedrijf de grens over. Zo heeft het gewerkt aan twee recreatieparken voor Gran Dorado in Duitsland.

Hendricus Driessens legde in 1796 basis voor bedrijf. Uit oude archieven blijkt dat Hendricus Driessens in 1796 na zijn huwelijk met Maria Elisabeth Bousen voor zichzelf begon in Tongerlo, nu Belgie, toen deeluitmakend van het Franse departement van de Nedermaas. Nazaten van hem, de gebroeders Sjra Jac en Jo Driessens, namen in 1962 het bedrijf van hun vader Joseph over. Hun bedrijf was in Wessem gevestigd en telde vijftien medewerkers. He was een timmerfabriek met dienstverlening voor de bouw: kap en aftimmerwerk, afhangen van deuren, enz. Tot 1992 groeide Driessens tot vijftig medewerkers. In dat jaar werd Driessens Kunststof opgericht met als doel het fabriceren (uit Schucoprofielen) en plaatsen van kunststof kozijnen, deuren en gevelelementen. Het aantal medewerkers steeg tot honderd en de omzet verdrievoudigde. Helaas is Sjra in 1982 overleden en Jac is 1 januari 1995 met de vut gegaan. De leiding van de drie werkmaatschappijen ligt nu in handen van een managementsteam bestaande uit J.G.M. Driessens, directeur, H.H.A. Schilings, directeur, J.M.L.J. Corstjens, technisch commercieel manager, E.J.H.J. van Gerven, hoofd binnendienst, en M.L.M. Tekstra, hoofd buitendienst. Het jubileum wordt woensdag 25 september vanaf 14.30 uur gevierd aan boord van de Mississippi Queen aan de Maasboulevard in Wessem. Gasten zijn onder anderen staatssecretaris Tommel em de Limburgse gouveneur baron van Voorst tot Voorst.

In opdracht van de Regionale Woningstichting Meulenstat werkte Driessens mee aan de renovatie van 120 woningen in Someren. Het bedrijf werd hiervoor genomineerd voor de VKG-Aqward. Architect was Van Beurden Lanfermeijer Seelen uit Oirschot.

In Eindhoven is Driessens bezig met de renovatie van 333 woningen. Opdrachtgever is de Stichting Trudo. Voor een complex van 255 woningen heeft Architektenburo Van de Kerkhof en De Vries uit Eindhoven het ontwerp gemaakt. Bouwbedrijf W. van Santvoort uit Veldhoven is hoofdaannemer. Architectenbureau Spierings-Swart uit Eindhoven ontwierp het plan voor 78 woningen, Bouwbedrijf Van Asperdt uit dezelfde stad is hiervan hoofdaannemer.

Reageer op dit artikel