nieuws

Olympisch Stadion krijgt nieuwe kans

bouwbreed

De gemeenteraad van Amsterdam heeft woensdag ingestemd met een plan om het Olympisch Stadion nieuw leven in te blazen. Alleen GroenLinks en De Groenen waren tegen. Die vinden het jammer dat het plan ten koste gaat van de bouw van 425 woningen op het terrein in Amsterdam-Zuid. Oorspronkelijk zouden er op de plaats van het stadion 1225 woningen komen. Met dit besluit lijkt het monumentale pand andermaal gered voor de slopershamer.

Behoud van het stadion is mogelijk, zo had een stuurgroep becijferd, onder een aantal voorwaarden. Zo moet het sportcomplex een zinnige functie krijgen en moet de exploitatie financieel haalbaar zijn. GroenLinks (op een fractielid na) vindt het allemaal te duur. Bouwen van de 425 woningen elders kost f. 10 miljoen en er moet ook nog f. 4 miljoen uit het sportaccommodatiepotje worden opgehoest. ‘Dat hebben wij niet over voor het behoud van een leeg stadion dat niet gebruikt gaat worden als een volwaardig atletiekstadion’, aldus raadslid Princen.

Met de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie is immers afgesproken dat het stadion een fraaie atletiekbaan krijgt. Maar dat gaat ten koste van de andere atletiekbanen in de stad, en echt grote sportevenementen zullen er toch niet worden gehouden, vrezen GroenLinks en De Groenen. De VVD steunt het plan, maar bij toekomstige financiele problemen moet de exploitant van het stadion – die nu nog niet is gevonden – zelf zijn broek ophouden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels