nieuws

Monorail in Alphen komt er niet

bouwbreed

De ZWN Groep heeft besloten af te zien van de bouw van een monorail tussen NS-station Alphen aan den Rijn en het archeologisch themapark Archeon. Dit heeft de ZWN gistermiddag bekendgemaakt. Het openbaar vervoerbedrijf is tot de beslissing gekomen omdat de gemeente Alphen niet de verantwoordelijkheid wil dragen voor een investering van f. 5 miljoen.

De gemeente ziet onvoldoende perspectief voor de toekomst van het Archeon. Mede hierdoor zijn volgens de ZWN Groep de bezoekersaantallen van het Archeon voor de komende jaren onzeker geworden. Een bezoekersstroom van 400.000 a 500.000, zoals eerder voorspeld, acht zij niet meer haalbaar. “Daarmee is een basis weggevallen voor de aanleg van de monorail: het beperken van de verkeersoverlast in de wijk Kerk en Zanen door de aanleg van hoogwaardig openbaar vervoer tussen het station en het Archeon”, aldus ZWN.

De ZWN Groep had ook een eigen belang in de aanleg van de monorail. De onderneming wilde ervaring opdoen met een hoogwaardig onbemand systeem. Het gebruik van de monorail in de nieuw ontstane situatie levert in de ogen van ZWN echter onvoldoende gegevens op om tot een bruikbare evaluatie van dit pilotpo te komen. De ZWN gaat nu op zoek naar een andere lokatie voor een monorail.

Reageer op dit artikel