nieuws

Modulair bouwsysteem met laag materiaalgebruik Uit secties opgebouwde hal staat binnen een week

bouwbreed Premium

Op het staalgewicht wordt tot tachtig procent bespaard, de bouwtijd is veel korter dan bij conventionele bouwwijzen en een kleine hal kan in een container als bouwpakket worden geleverd. Dat zijn de belangrijkste voordelen van een nieuw modulair bouwsysteem voor bedrijfshallen dat is ontwikkeld door Houwer Building Systems in Alphen aan den Rijn.

Het systeem bestaat uit sandwichpanelen die worden gestabiliseerd met een verzinkt stalen vakwerk. De fabriekshal wordt als het ware in ‘plakjes’ gemaakt.

Op de grond worden de panelen samengesteld tot secties in de vorm van portaalspanten. De zelfdragende secties worden vervolgens recht overeind gezet en aan elkaar gekoppeld. De montageploeg hoeft daarvoor het dak niet te betreden.

Pas als alle secties overeind staan moet een man kort het dak op om de overlappingen van de dakplaten met zelfborende schroefjes aan elkaar te bevestigen en om de afwerkranden aan te brengen. Hij heeft daarbij niet meer gereedschap nodig dan een boortol met schroevendraaier.

Voor het overeind zetten van de secties kan een hijskraan worden gebruikt, maar dat is niet noodzakelijk. Ook een vrachtwagentje met autokraan of een aangepaste heftruck volstaan. Voor kleinere hallen zou zelfs mankracht voldoende ke zijn.

Nadat kopgevels zijn aangebracht is de hal, die geheel voldoet aan de Nederlandse normen, gereed. Voor een hal van 600 vierkante meter is niet meer dan een week nodig.

Ir. Gerke Houwer, van oorsprong vliegtuigbouwkundige, kreeg het idee voor het bouwsysteem toen hij als productontwikkelaar bij een bedrijf werkte dat zelfdragende dakelementen ontwikkelde. Daarop voortbordurend ging hij op zoek naar een bouwsysteem met een extreem laag eigen gewicht. Het geheim van zijn vinding en de exacte oorzaak van de extreme gewichtsbesparing wil Houwer uit concurrentieoverwegingen niet kwijt, maar het gaat om “de manier van stabiliseren van de sandwichpanelen”.

Eco-scan

Op aanraden van het Innovatiecentrum in Den Haag heeft Houwer inmiddels voor zijn systeem een ‘eco-scan’ laten uitvoeren. Daaruit bleek dat er in vergelijking met traditionele systemen 25 tot 50 procent minder milieubelasting optreedt. Voor een groot deel is dat te danken aan het geringe materiaalverbruik.

Uit de scan kwam ook naar voren dat er een optimalisatie mogelijk was door meer aandacht te schenken aan de demontagemogelijkheden, zodat hergebruik mogelijk wordt. Houwer heeft daarom de bevestiging van de secties onderling inmiddels aangepast. Bovendien ontwikkelt hij een speciale prefab fundatie die in zijn geheel kan worden uitgegraven en voor hergebruik kan worden ingezet. Door het lage eigen gewicht is in de meeste gevallen een fundering op palen niet noodzakelijk.

Damwandplaten

Het systeem is nu op de markt onder de naam Systeem 3. Houwer heeft ook plannen voor de introductie van andere systemen. Systeem 5 wordt een vergelijkbaar systeem waarbij de sandwichpanelen zijn vervangen door dunne damwandplaten. Systeem 4 en 6 liggen ook al op de tekentafel en moeten een nog sneller en lichtere bouwwijze opleveren die ook geschikt is voor grotere overspanningen. Houwer heeft al berekeningen gemaakt die erop wijzen dat hij een besparing op het staalgewicht tot 95 procent kan realiseren.

De halsecties worden op de grond in elkaar gezet.

Nadat de zelfdragende halsectie overeind is gezet, wordt hij aan de andere secties gekoppeld.

Reageer op dit artikel