nieuws

Ministerie V en W: Zeeuwse dijken zijn sterk genoeg

bouwbreed Premium

Het ministerie van verkeer en waterstaat heeft tegengesproken dat de dijken in Zeeland zouden zijn verzwakt. Berichten als zouden ze een storm als in 1953 niet ke weerstaan zijn onjuist, zo heeft een woordvoerder laten weten.

Uit onderzoek van Rijkswaterstaat, de provincie Zeeland en de Zeeuwse waterschappen, is wel gebleken dat dijklichamen op enkele plaatsen minder sterk is als gedacht. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de bekleding van de glooiing door een storm is aangetast. Daarom volgt er binnenkort een technisch advies om de dijken waar nodig te versterken.

Maar van een alarmerende situatie is absoluut geen sprake, aldus het ministerie.

Uit het nog niet geheel afgeronde onderzoek is al wel gebleken dat de sterkte van de kern van een dijk hier en daar minder is dan altijd is gedacht. Maar dat geldt alleen bij zeer extreme weersomstandigheden, die zich tot op de dag van vandaag nog nooit hebben voorgedaan.

Deze kennis kon alleen verkregen worden op basis van nieuwe inzichten en met gebruikmaking van nieuwe onderzoekstechnieken. Van een risicovolle afkalving van de dijken is derhalve geen sprake, aldus de woordvoerder.

Reageer op dit artikel