nieuws

Met samenwerking in bouw droevig gesteld Bouwvakker slaat brug naar onderaannemer

bouwbreed Premium

Sinds de bouw van de Toren van Babel in de war liep, is het nooit meer goed gekomen. Samenwerking in de bouw stelt sindsdien bar weinig voor. Stichting Bouwresearch (SBR) gooit maar weer eens de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat brancheorganisaties zich helemaal niet met deze materie moeten bemoeien. “Bouwvakkers, installateurs, schilders en stukadoors moeten elkaar zien te vinden dan is er sprake van samenwerking.”

Jaap van Dijke is een kruistocht begonnen tegen de gevestigde instituten in de bouw. De voorzitter van de SBR-begeleidingscomissie ‘Verbetering werk en productieprocessen in de relatie aannemer-onderaannemer’ is er van overtuigd dat, als de mensen op de werkvloer elkaar vinden een aanzienlijke winstverbetering kan worden gerealiseerd.

“Samenwerking van bovenaf opleggen heeft geen zin. Je bent dan een dief van je eigen portemonnee. Als er op de bouwplaats goede afstemmingen plaatsvinden, is voor elk van de betrokken partners een winstverbetering te realiseren van 10 tot 15 procent.”

Om de samenwerking tussen alle partners een meer duurzaam karakter te geven, en zo te komen tot winstverbetering, is door de SBR een stappenplan (negen stuks) ontwikkeld. Per stap zijn instrumenten ontwikkeld voor het opzetten en bewaken van de samenwerking. Via het opleidingsinstituut BOB/Bouwcentrum zal de vloer ermee in contact worden gebracht. Van Dijke ergerde zich gisteren tijdens de presentatie van het boek ‘Winstverbetering door samenwerking’, hierin staat de onderbouwing van de stappen, dan ook aan de opstelling van een aantal brancheorganisaties. Termen als vrijblijvendheid of Atkinsrapport, uitgesproken door branchevoorlieden, waren in zijn ogen totaal misplaatst.

“Het gaat om het feit dat mensen elkaar op de werkvloer vinden en die zijn niet geinteresseerd in Atkins”, reageert hij als door een wesp gestoken als AVBB-voorzitter Brinkman een betoog over Brussel en de mededingingsregels heeft afgestoken. Van Dijke: “Samenwerking is simpel en de spelregels staan in dit SBR-rapport. Er zijn echt geen abstracte regels nodig.”

Reageer op dit artikel