nieuws

Limburgs stadion beter te exploiteren dan ArenA

bouwbreed Premium

Het provinciebestuur van Limburg is enthousiast. Uit een haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden voor het bouwen van een multifunctioneel stadion in Zuid-Limburg blijken de exploitatieperspectieven nog beter dan die van de ArenA. “Met belangstelling wachten we plannen van marktpartijen af.

DHV/Coopers en Lybrand kreeg van Gedeputeerde Staten van Limburg de opdracht na te gaan of er een markt zou zijn voor een multifunctioneel stadion voor 30.000 toeschouwers. De uitkomsten bleken de verwachtingen te overtreffen. Het plan is financieel goed haalbaar.

Het is nu aan de voetbalclubs en geinteresseerde marktpartijen om toe te happen. “Met belangstelling wachten we concrete plannen af”, aldus een woordvoerder van GS, op een persconferentie in Maastricht.

Het idee voor een stadion in het Zuid-Limburgse komt van Limburgse ondernemers en clubs. In mei van dit jaar vroegen zij het provinciaal bestuur of het bereid was het betaald voetbal in Zuid-Limburg te stimuleren. Hierop nodigde de Commissaris van de Koningin (in Limburg Gouverneur geheten) de clubvoorzitters uit voor een open overleg. Naar het oordeel van de clubs zou fusie een reele optie zijn wanneer zicht zou bestaan op een nieuwe club die meer financiele armslag heeft dan de huidige clubs (Roda JC, Fortuna en MVV).

Hierdoor zou een voetbalclub ke ontstaan die tot de beste vier van Nederland behoort. Bij zo’n club hoort natuurlijk een mooi stadion, en de provincie bleek bereid daar onderzoek naar te doen. Te meer omdat een multifunctioneel stadion met 30.000 plaatsen van ‘belangrijke economische, maatschappelijke en promotionele waarde’ voor Limburg zou ke zijn.

DHV/Coopers en Lybrand onderschrijven dit. Een stadion van dit formaat met 6000 parkeerplaatsen zou rond de f. 71 miljoen kosten. Ontsluitende infrastructuur, grondkosten en bouwrente zijn in dit bedrag niet opgenomen.

Eerste schets

Hoe hoog die kosten oplopen is weer afhankelijk van waar het stadion precies zal komen. De onderzoekers noemen als opties: Sittard, Heerlen, Kerkrade, Beek en Valkenburg. Afhankelijk van de commerciele mogelijkheden rond het stadion (toevoegen van commercieel onroerend goed) zal een van de gemeenten als beste uit de bus rollen. Hoe het stadion er uit zal komen te zien is nog niet duidelijk.

Wel is een eerste architectonische schets gemaakt voor een half verdiept liggend stadion. Het Limburgse stadion zal in ieder geval geen beweegbaar dak en veld krijgen, zoals in Gelderland. De meerkosten hiervan bedragen f. 36 miljoen. En dat laat de exploitatie niet toe.

Reageer op dit artikel