nieuws

Levering cement niet in gevaar door explosie bij cementfabriek

bouwbreed

Een gasexplosie bij de cementfabriek van ENCI Nederland BV te Maastricht heeft in het afgelopen weekeinde een enorme schade aangericht. Het gaat om een schade van enkele tientallen miljoenen guldens. De productie van portlandklinker zal weken, misschien zelfs maanden stilliggen. ENCI haast zich hieraan toe te voegen, dat de levering van cement aan klanten geen enkel gevaar loopt.

De afzet van cement zal beslist geen hinder ondervinden. “We hebben nog een behoorlijke voorraad portlandklinker. Als het herstel van de schade lang duurt, gaan we klinker importeren, bijvoorbeeld van CBR uit Belgie. De productie van cement gaat gewoon door”, aldus M. Poesen, chef van de afdeling PR en Voorlichting van de cementfabriek.

Portlandklinker is een halffabrikaat, dat wordt gebruikt bij de productie van diverse cementsoorten. Beton met portlandcement verhardt sneller dan met hoogovencement, maar het is minder goed bestand tegen de invloeden van een maritiem milieu.

Portlandcementklinker komt in alle gangbare betonsoorten voor, meestal in combinatie met andere grondstoffen, bijvoorbeeld met vliegas of leisteen. Elke combinatie heeft zijn bijzondere eigenschappen, voor wat betreft kleur, begin- en eindsterkte, verhardingstijd en bestandheid tegen sulfaten.

Geheel verwoest

De gasontploffing bij ENCI te Maastricht vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag. “De oven heeft een revisie gehad. Zaterdagnacht zijn wij begonnen met het opstarten van de installatie. Om half vier vond de explosie plaats. De cyclonentoren is geheel verwoest, vooral van binnen”, aldus Poesen. Bij de ramp hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan en de bedrijfsbrandweer had de situatie snel onder controle.

Niet bekend

Een ramp van deze omvang is nog niet eerder voorgekomen in de geschiedenis van de Maastrichtse cementfabriek. De cementindustrie is in zijn algemeenheid zeer veilig. Volgens een woordvoerster van Cembureau te Brussel, de Europese vereniging van cementfabrikanten, zijn ongevallen in de cementindustrie een grote uitzondering.

Fabrieken veilig

“Ongevallen vormen in deze industrie niet echt een probleem. De besturing van de cementfabrieken is bijzonder vergaand geautomatiseerd. Daardoor zijn de fabrieken zeer veilig. Als zich al persoonlijke ongevallen voordoen, is het niet in de productie maar bijvoorbeeld in het verkeer op het bedrijfsterrein”, aldus de woordvoerster.

Tijdens het opstarten van de oven bij ENCI waren geen personen in of bij de cyclonentoren aanwezig. Er vielen dan ook geen gewonden of doden. De schrik in de controlekamer was groot. Ondanks de vergaande automatisering is de ophoping van het gas, dat voor de explosie heeft gezorgd, blijkbaar niet of niet bijtijds opgemerkt.

Reageer op dit artikel