nieuws

‘KWF-actie is bangmakerij’

bouwbreed

‘Bangmakerij’. Zo kwalificeert de arts J.C. van Duivenbooden van de Stichting Arbouw de actie van het Koningin Wilhelminafonds om bouwvakkers zo ver te krijgen dat ze op dagen met veel zonneschijn juist geen kleren uit te trekken, maar juist hun huid te beschermen tegen uv-straling. Blootstellen aan de zon zou buitenwerkers namelijk een driemaal zo grote kans op huidkanker bieden.

Vandaar dat het KWF in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden deze zomer voor de tweede keer een proef nam op negen bouwpoen. De 600 bouwvakkers werd aanbevolen niet te werken met ontbloot bovenlijf, gebruik te maken van anti-zonnebrandmiddelen met een hoge beschermingsfactor en een helm te dragen, waaraan een nekflap is bevestigd. Deze experimenten zijn bedoeld om na te gaan hoe bescherming tegen teveel zonnestraling kan worden opgenomen in het arbeidomstandighedenbeleid van ondernemingen.

Volgens Van Duivenbooden is een waarschuwing tegen te veel zonnestraling wel goed – je voorkomt dat de huid snel verouderd of dat een verbranding op treedt- “maar om de suggestie te wekken dat bouwvakkers een grotere kans op kwaadaardige huidkanker loopt is onterecht”.

Juist minder risico

Volgens Van Duivenbooden zou uit onderzoek zijn gebleken dat buitenwerkers niet meer, maar juist minder risico lopen melanomen (de kwaadaardige vorm van huidkanker) op te lopen. Melanomen zouden bovendien vaker voorkomen op delen van de huid, die wel bedekt zijn geweest dan op huid die aan zonlicht is blootgesteld.

De heer Van Koppen van het KWF geeft toe dat een dergelijk onderzoek bestaat. “Maar dat is opgesteld naar de situatie in Australie, waar buitenwerkers praktisch continu in zonlicht werken. Een theorie is nog dat melanomen zouden ke ontstaan als gevolg van piekbelastingen op huid, die nog niet aan veel zon gewend is”, aldus Van Koppen, doelend op de Nederlandse situatie. Er is nog veel onbekend, zo geeft hij toe, onder andere doordat bij de gevallen van huidkanker in ons land niet wordt bijgehouden wat het beroep is van de patient.

Trucje

De Gezondheidsraad houdt staande dat buitenwerkers een vier tot vijf keer grotere kans op huidkanker hebben dan mensen, die altijd binnenwerken.

Dat grotere risico baseert de raad op het gegeven dat buitenwerkers per dag gemiddeld 200 Joule/m2 meer aan uv-straling ontvangen.

Volgens de heer Nijman van het Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden gebruikt de Arbouw-arts “een demagogisch trucje” als deze stelt dat buitenwerkers juist minder risico lopen een melanoom op te lopen als gevolg van een te veel aan u.v.-straling. Het trucje is dat Van Duivenbooden twee andere levensbedreigende vormen van huidkanker -plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarninoom bewust niet noemt.

Mineur probleem

Zowel Nijman van het NIA als Van Koppen van het KWF zeggen al langer op de hoogte te zijn van het standpunt van Van Duivenbooden, omdat zij hebben geprobeerd Arbouw bij het proefpo te betrekken.

“Wij van KWF gaan uiteraard van kanker en stellen: als je iets kan voorkomen, dan moet je dat ook doen”, aldus Van Koppen. “Van Duivenbooden redeneert vanuit een bedrijfstak, die nog wel andere problemen kent.”

“Inderdaad”, aldus Van Duivenbooden, “zodra de zon een beetje wil gaan schijnen begint het KWF met een actie. Maar welke bouwvakker krijgt nu een zodanige zonbelasting in ons land dat kanker tot de grote risico’s gaat behoren? Voor ons behoren de kwalijke gevolgen van blootstelling aan zon tot een mineur probleem.”

Hij duidt daarbij o.a. op het grote aantallen rugklachten als gevolg van het tillen van zware voorwerpen en het hanteren van zwaar gereedschap.

Reageer op dit artikel