nieuws

Komo-keur voor robinia kozijnen

bouwbreed

Timmerfabriek Doornenbal uit Veenendaal heeft als eerste in Nederland een Komo-keur verkregen voor het toepassen van gelamineerd en gevingerlast robiniahout in kozijnen. De timmerfabriek produceert ook ramen en deuren van robiniahout onder Komo-keur. Robinia (of acacia), het duurzaamste hout dat in Nederland groeit, is een van de niet-tropische alternatieven voor hardhout. Een kozijn van robinia is weliswaar circa 15 procent duurder dan van bijvoorbeeld meranti, maar daar staat tegenover dat de kwaliteit van de houtsoort veel constanter is.

Doornenbal experimenteert al sinds 1991 met robinia en is er in die tijd in geslaagd door de juiste bewerkingen en lijmproducten zijn huidige producten te ontwikkelen. Vorig jaar heeft het bedrijf 700 kubieke meter robinia verwerkt. Dat komt overeen met tien tot vijftien procent van de omzet.

Omdat de aanvoer van de houtsoort nog beperkt is, richt Doornenbal zich met zijn producten van robinia voorlopig op particulieren en kleine aannemers. Ook vinden leveringen plaats aan enkele gemeenten. Van algemene toepassing in de bouw, zoals bij meranti, zal volgens de timmerfabriek voorlopig geen sprake zijn.

Reageer op dit artikel