nieuws

Intrekken van woningbouwplan lijkt doodsteek voor noodlijdend Archeon

bouwbreed

Alphen aan den Rijn ziet geen toekomst meer in het Archeon. Op basis van vertrouwelijke informatie heeft het gemeentebestuur besloten om niet langer mee te werken aan een gedeeltelijke herbestemming van het park voor woningbouw. Door dit besluit lijkt het doek voor het themapark definitief te gaan vallen.

Wethouder van ruimtelijke ordening ing. W. Diederik S. van der Veen Meerstadt sprak vrijdag van een “dramatisch besluit”. Driekwart jaar heeft Alphen samen met de Stichting Archeon en ABN-AMRO Poontwikkeling bv (APO) gewerkt aan een reddingsplan voor het noodlijdende attractiepark.

Sinds de opening stapelt het archeologisch park tegenslag op tegenslag. Zo zorgde onder andere bijna tropische zomers ervoor dat de bezoekers wegbleven en de schuldenlast binnen drie jaar tot ruim f. 80 miljoen was opgelopen.

Een reddingsplan waaraan Alphen met hart en ziel zegt mee te hebben gewerkt, behelsde onder meer het terugbrengen van de schuldenlast tot f. 40 miljoen. Dit kon door f. 37,5 miljoen te genereren uit de verkoop van dertien hectare van het park. Deze grond zou in 260 woningbouwkavels worden uitgegeven. Daarnaast zou Alphen nog eens f. 5 miljoen steken in de doorstart van het Archeon.

“De contracten lagen klaar”, benadrukte de Alphense wethouder. Echter, de donderdag verkregen cijfers waren van dien aard dat het reddingsplan door het college de prullenbak is ingegooid . “Wij gaan met dit voorstel niet naar de gemeenteraad, omdat we het onverantwoord vinden om gemeenschapsgelden in Archeon te steken.”

Vertrouwelijk

Van der Veen Meerstadt weigerde te zeggen om welke cijfers het nu precies gaat. “Het zijn vertrouwelijke gegevens”, aldus de wethouder. Naar verluidt waren de bezoekerscijfers in de loop van dit jaar nog dramatischer dan in de twee voorgaande jaren.

De wethouder heeft in de ochtenduren zowel de provincie Zuid Holland als ABN-AMRO-Poontwikkeling en het bestuur van Archeon ingelicht. Reacties van die kant had hij nog niet binnen.

De gevolgen voor Archeon laten zich nu raden. Van der Veen Meerstadt zei er “niet optimistischer” op te zijn geworden. Mocht het park sluiten dan treedt er een heel scenario voor de financiele afwikkeling in werking. De grond van het park, ruim 61 hectare, is in eigendom van de bank. Maar om de grond voor woningbouw te gebruiken is wijziging van het bestemmingsplan nodig.

Voor de wethouder is het echter volkomen duidelijk. “Vijftig procent van het park blijft in welke vorm dan ook behouden. Voor de rest ke we daar een woningbouwbestemming aan geven. Maar het wachten is nu op wat er met het Archeon gaat gebeuren. Het bestuur van Archeon en de poontwikkelaar zijn nu aan zet. Wij trekken ons terug.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels