nieuws

IBC na pijnlijke ingreep weer in de zwarte cijfers

bouwbreed Premium

Door de omvangrijke reorganisatie van de activiteiten in Belgie maakt Koninklijke IBC weer winst. Na de sluiting van tien verliesgevende deelnemingen dook de aannemer uit Best vorig jaar voor bijna f. 19 miljoen in de rode cijfers.

Eduard Voorn

“Onze poontwikkelaars en uitvoerende bouwers in Belgie hebben over de eerste zes maanden een kleine winst gemaakt”, aldus H.A.J. Bemelmans, voorzitter raad van bestuur Koninklijke IBC, in een toelicht op de halfjaarcijfers 1996. “De Belgische markt blijft slecht, maar we hebben goede uitgangspunten in de kantoor- en appartementenbouw. Ik ben iets meer tevreden over onze activiteiten in de driehoek Antwerpen, Brussel en Gent en de kuststreek. We hoeven geen voorzieningen meer te treffen die het resultaat drukken.”

Eind vorig jaar haalde de nieuwe voorzitter raad van bestuur van IBC, Bemelmans, flink de bezem door de bedrijven in Belgie. Zo ontmantelde hij de bouw in Wallonie, werden de ontwikkelaars meer geconcentreerd en sloot hij bedrijven. Het kostte IBC f. 18,7 miljoen. Als gevolg daarvan leed men over 1995 een dramatisch verlies. Al in de eerste zes maanden van dit jaar toont Bemelmans het resultaat van de schoonmaak. Bij een omzet van f. 425,5 miljoen ( – 348,2 miljoen over dezelfde periode 1995) wordt een netto resultaat behaald van f. 2,1 miljoen (verlies van f. 3,9 miljoen).

Nederland is goed

Stabiele basis voor IBC uit Best zijn de activiteiten in Nederland. “Omzet en resultaat zijn toegenomen. Vooral vastgoedontwikkeling groeide voorspoedig”, aldus Bemelmans. “De groei komt ook door Van Hoorn. De utiliteitsbouwer uit Capelle aan den IJssel is weer de oude. De onderneming profiteert daardoor van de groei in de u-bouw. De marges blijven flinterdun, maar worden opgevangen door een toename van de omzet.”

In het halfjaarbericht staat dat woningbouwer Muwi gemiddeld 1,6 woningen per uur bouwde. Door de moordende concurrentie in dit segment van de bouw blijven de resultaten onder druk staan. “Woningbouw op basis van eigen ontwikkelingspoen leverde een aanzienlijk beter resultaat op.”

Door de positieve ontwikkelingen in Belgie en Nederland verwacht IBC in het tweede halfjaar een hogere winst te ke behalen. De orderportefeuille had eind juni een niveau van f. 792,5 miljoen, een toename van f. 74,4 miljoen ten opzichte van eind 1995.

Reageer op dit artikel