nieuws

Houtgroep Nederland in verlegenheid door ruzie

bouwbreed Premium

Een ruime meerderheid van de aandeelhouders van Houtgroep Nederland verzet zich tegen de overname van dit bedrijf door houthandelaar Eecen uit Oudkarspel.

De aandeelhouders zijn onder meer het Orange Fund, branchegenoot Stiho en een aantal particulieren. Zij krijgen de transactie naar eigen zeggen opgedrongen. Bovendien wil Stiho de houtgroep graag zelf overnemen.

Volgens Houtgroep Nederland ligt vooral Stiho, eigendom van de familie Pelt, dwars. Deze concurrent wil Houtgroep Nederland zelf in handen krijgen en heeft ondertussen al een belang genomen van ruim 30 procent. Houtgroep-directeur W. Boersma wil geen commentaar geven op de overnamepoging: “Het is een gevoelige materie.” Houtgroep Nederland ziet Stiho niet zitten en wil ook niet opnieuw met het bedrijf praten. Eecen is de favoriete kandidaat. Als die overname niet doorgaat dan is dat voor de houtgroep “een uitermate slechte zaak.”

De overname zou volgende week woensdag worden beklonken tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. De aandeelhouders dringen echter via de rechter aan op uitstel. Zij eisen meer informatie en een oplossing voor de belangenverstrengeling tussen de directie van Houtgroep en het bestuur van de Stichting Houtgroep Nederland, die de zeggenschap uitoefent over de grotendeels gecertificeerde aandelen die zij bezitten. In beide colleges zitten dezelfde personen. De Stichting heeft al laten weten voor te zullen stemmen.

Houtgroep Nederland, waarvan de aandelen staan genoteerd op de incourante markt van de Amsterdamse effectenbeurs, maakte de overname door Eecen in mei bekend. In feite betreft het een omgekeerde overname, waarbij Houtgroep alle activiteiten van Eecen koopt tegen de uitgifte van 79.000 nieuwe aandelen. Eecen, een familiebedrijf, krijgt hierdoor een belang van 70 procent in de nieuwe combinatie, die 600 werknemers telt en goed is voor een omzet van f. 300 miljoen.

De dissidente aandeelhouders zijn vooral verbolgen over de vermeende “dubbele petten” en de gebrekkige informatieverstrekking. “Bij zo’n belangrijke zaak moeten de aandeelhouders ten minste ke beschikken over de vooruitzichten, mogelijke samenwerkingsvoordelen en recente informatie over de gang van zaken bij Eecon,” aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel