nieuws

Handtekeningen tegen bouw van IJburg stromen binnen

bouwbreed

De ‘anti-IJburgmachine’ draait op volle toeren. Twee dagen voordat de Amsterdamse gemeenteraad definitief besluit over de bouw van 18.000 woningen op zes eilanden in het IJmeer, stromen de handtekeningen tegen het opofferen van natuur voor nieuwbouw binnen.

Wethouder Stadig neemt maandagmorgen 3300 handtekeningen in ontvangst die de Vereniging Tot Behoud van het IJsselmeer (VBIJ) landelijk verzamelde.

Vorige week nam wethouder Van der Giessen de eerste 242 handtekeningen in ontvangst die nodig zijn voor het organiseren van een referendum over IJburg.

Voor de volksraadpleging moeten er binnen negen weken in totaal 24.190 handtekeningen van kiesgerechtigde Amsterdammers binnen zijn. De actie van de VBIJ staat los van de referendum-aanvraag, zegt woordvoerder C. Verkade. “Wij wilden de rest van het land betrekken bij onze strijd tegen het opofferen van een deel van het IJmeer.”

Het is minder goed gelukt dan de vereniging had gehoopt, bekent Verkade. Binnen Amsterdam verzamelde VBIJ binnen een maand 1300 handtekeningen. In de rest van Nederland tekenden 2000 tegenstanders van de nieuwbouw. De vereniging had op enkele duizenden meer gehoopt, zegt Verkade. Hij wijt het tegenvallende resultaat aan de zomervakantieperiode en de korte tijd die de VBIJ had voor de raadsvergadering van 4 september.

Reageer op dit artikel